НАСЕЉА ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ НА “КРАЉЕВОМ ПОЉУ”

Археолошка екипа у организацији Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца, у сарадњи са Археолошким институтом из Београда, Завичајним музејом из Јагодине и музејом “Хореум Марги-Равно” из Ћуприје, већ два месеца је на терену “Краљево поље”, где реализује заштитна археолошка ископавања на траси гасовода “Турски ток”.

У питању је локалитет из млађег каменог доба и насеље које датира из времена од друге половине шестог до прве половине петог миленијума, односно периода трајања винчанске културе.

Између Сења и Иванковца налази се велико неолитско насеље, чија је карактеристика велики број покретног археолошког материјала, пре свега фрагмената керамичких посуда и антропоморфних фигурина, које су обележје винчанске културе, тако да ће збирка музеја у Ћуприји бити богатија за вредан материјал из тог периода – рекао је проф. др Славиша Перић, руководилац пројекта и сарадник Археолошког института из Београда. Он је нагласио да се ради о довољно неистраженом подручју које у неколико нивоа, не дубљих од два и по метра, крије густо насељена неолитска станишта људи.

Директор музеја “Хореум Марги-Равно”, Новак Новаковић, каже да је веома срећан што се коначно ради на локалитету “Краљево поље”, а да су истраживања потврдила ранија сазнања и отворила просторе за наставак радова. Наш задатaк, у скорој будућности, је да јавности на најбољи начин презентујемо сав материјал нађен приликом истраживања и потрудимо се да се археолошка истраживања на овом простору што пре наставе – закључио је директор Новаковић.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП