НЕ ПАЛИТЕ ВАТРУ НА ОТВОРЕНОМ- ЗА НЕОДГОВОРНЕ ПРЕДВИЂЕНЕ КАЗНЕ!

Веома топло и суво време погодује настанку и развоју пожара на отвореном, који се веома брзо шире, па могу захватити велике површине, бити реална опасност за животе и здравље наших грађана и проузроковати велику материјалну штету. Стога Сектор за ванредне ситуације МУП апелује на све наше грађане да буду одговорни и поштују закон; да буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, а уколико примете пожар – одмах о томе да обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.
-Од почетка месеца закључно са данашњим даном, на територији оптине Ћуприја забележена су три пожара, од чега је један на отвореном простору, каже Дејан Кокић, командант ватрогасно спасилачке јединице Ћуприја.

-Подсећамо наше грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме. За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати наџор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП