НЕБУ ПОД ОБЛАКЕ – OPEN FLY IN ЋУПРИЈА 2021.

Не постоје речи којима се могу описати све чари летења. Осећај бескрајне слободе и налета адреналина разоружаће и оне који на саму помисао одвајања од чврстог тла одустају од идеје да се вину у висине. За већину људи, ултралаке летилице дуго су биле само објекти на небу које у сумрак тек испратимо погледом док лагано крстаре небом над Моравом. Већ након прве манифестације OPEN FLY IN било је сасвим очигледно да ће једна од најмлађих манифестација у Србији оваквог типа, ћупријски Aеро клуб винути у небо и пред домаћине поставити задатак да свако наредно дружење буде атрактивније и по такмичарском програму и по броју летилица које ће моћи да се виде. “Велика је част и задовољство бавити се овим послом и изузетно ми је драго да то људи препознају као нешто што је у интересу не само нас који летимо, него и самог града и људи који долазе да виде нешто чега у ближем окружењу нема, каже Горан Стојковић, председник Аеро клуба Ћуприја

Ове године аеро митинг конципиран је у две целине. Почетна фаза у развоју сваког пилота је авиомоделарство па ћемо ове године угостити тројицу ер це моделара који ће представити неке од најатрактивнијих летилица, које су на државним и светским првенствима у авиомоделарству освојиле многобројне награде. Посетиоци ће бити у прилици да уживо виде беспилотну једрилицу и од колега из Авио клуба Трстеник сазнају нешто више о једриличарству које је због веома повољне цене обуке постало последњих година веома популарно. По други пут, на аеродром у Добричево слетеће и хеликоптер а очекујемо и летилице из Авио клубова из Београда и Војке. Поподне је резервисано за такмичарски део летачког дана када ће бити одржано државно првенство, такмичење у навигацији и прецизном слетању, на коме ће учествовати око 30-ак пилота на 20 ваздухоплова.

Од отварања аеродрома, Аеро клуб Ћуприја, свеке године бележи раст од неких 50 одсто у броју посета и у броју летења. Од 2012. године, од како клуб постоји, ћупријски пилоти петоструки су државни прваци и чине већи део репрезентације Србије у ултра лаком летењу. Аеродром на Добричеву бележи и велики број прелета и слетања домаћих и пилота из земаља окружења који Ћуприју користе као тачку одмора по уласку у ваздушни простор Србије.

Морам да признам да се нисам надао да ће за овако кратко време жеља једног човека прерасти у једну овакву манифестацију и веома сам срећан због тога. Све ово изискивало је пуно одрицања и материјалних улагања али је жеља да град добије један овакав простор превазишла све тешкоће. Надам да ће ова прича дуго трајати и да ћемо је са екипом нових младих пилота који се код нас обучавају само надограђивати. Биће ово место где снови постају стварност за сваког од нас, закључио је Горан Стојковић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП