НИНОСЛАВ ЕРИЋ: ЋУПРИЈА НИКАДА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ БЕЗ ВОДЕ

Ћуприја никада више неће бити без воде, закључио је Нинослав Ерић, председник СО Ћуприја обилазеће радове на бушењу још једног бунара на изворишту Стрелиште, чијим ће пуштањем у рад бити обезбеђене додатне количине воде у градској водоводној мрежи. Изградњим нових бунара, реконструкцијом главне трасе водовода од Света Петке до Параћина и реконстркцијом водоводне мреже у самом граду, Ћуприја ће трајно решити проблем водоснабдевања.

Решење проблема водоснабдевања треба посматрати са два аспекта. Први је издашност изворишта са којих Ћуприја добија највеће коиличине воде а други је реконструкција водоводне мреже у граду која је стара више од 60 година. Радови на замени главног цевовода са изворишта Света Петка до резервоара на Карарђорђевом брду у Параћину су у току а инвестиција је коју Параћинска и Ћупријска општина заједнички реализују вредна је 3,5 милиона евра. Изградњом два бунара на потесу Стрелиште биће обезбеђене додатне количине воде а очекивања су да са оба бунара добијемо по 12 литара воде у секунди. Такође, започети су истражни радови на изворишту у селу Супска, где је планирана изградња још два нова бунара. Количине воде које се добију на новим бушотинама биће доведене до резервоара на Добричеву, која ће бити доступна за коришћење и у Индустријској зони Добричево али и у градској водоводној мрежи.

Водовбодна мрежа у граду стара је више од шест деценија и радови који нам предстоје биће најобимнији до сада. Урађена је студија изводљивости, пројекетно техничка документација за мерна места а целокупна инвестиција вредна је 5.300.000 евра, наставио је Ерић.

Пројекат реконструкције секундарне водоводне мреже у граду радићемо у сарадњи са Министарством за јавна улагања и почетак његове реализације очекује се наредне године. Паралелно са тим, као што смо и до сада радили, приликом реконструкције саобраћајница у граду, биће рађена и замена водоводних цеви као што је био случај у главној улици.

За решавање проблема водоснабдевања ове године у локалној каси издвојено је 50 милона динара, што је највише до сада.

Општина Ћуприја у континуитету отплаћује рате за замену главног цевовода са Света Петке до Карарђорђевог брда, а ова инвестиција као што сам споменуо вредна је 3 и по милиона евра. Милон евра добили смо грант а два и по милиона, у процентима отплаћују обе општине. За изградњу бунара у локланој каси само ове године издвојено је 50 милона динара док је прошле године уложено око 15 милиона. Само у претходних шест месеци, општина Ћупрја уложила је 500.000 евра у водоснабдевање, нагласио је председник СО Ћуприја Нинослав Ерић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП