Ноћ истраживача

Под слоганом “Засијајмо заједно у ноћи”, шести пут за редом, у Србији се 25. септембра одржава Ноћ истраживача. На листу од 320 европских градова, у којима се организује ова научна авантура, по други пут за редом, уписују се градови Поморавља, Јагодина, Свилајнац и Ћуприја.

Ноћ истраживача је јединствена научна манифестација која има за циљ да на креативан и пријемчив начин науку приближи посетиоцима свих узраста – каже др Бојана Бановић, са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство универзитета у Београду и додаје да је ова манифестација већ пожњела велике успехе у Поморављу, тако да није било дилеме хоће ли се организовати и ове године.

Планирана сатница догађаја, од 16 до 23, биће испоштована у свим градовима а преко скајп мреже посетиоци ће моћи да прате дешавања на свим пунктовима широм Србије. Научници и истраживачи, ћупричане ће дочекати на Градском тргу и у Парку у центру града, где ће им волонтери НОУ тима представити интересантне експерименте из света науке и технике. noc istrayivaca nou tim

У ноћи науке своја врата отвориће и Природњачки музеј у Свилајнцу а посетиоци ће моћи да обиђу “Дино парк”, вулкан, временски тунел и савремени 3Д биоскоп. Јагодинска Ноћ истраживача окупиће све заинтересоване на градском тргу, где ће их у учионицу будућности повести лего роботи.

Више од 80 волонтера, ученика јагодинске, свилајначке noc 2и ћупријске Гимназије, увелико се припрема за 25. септембар, како би дочекали све посетиоце и учинили да најзабавнија ноћ науке протекне у најбољем реду. Ноћ истраживача ће се у Србији одржати у чак десет градова а улаз на све догађаје је бесплатан. Носиоци пројекта у Србији су Фестивал науке Београд, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и Факултет техничких наука Универзитета у Новом саду. На регионалном нивоу подршку ће пружити НОУ тим, Регионални тим подршке за науку, образовање и иметност са седиштем у Ћуприји.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП