НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА У ПОМОРАВЉУ – Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ

Европска Ноћ истраживача ће се одржати и ове године 13. пут по реду у двадесет седам земаља широм Европе, међу којима је и наша земља.

По 3. пут НОУ тим вас води у истраживачку авантуру у четири поморавска града: Јагодини, Ћуприји, Свилајнцу и Деспотовцу. Упустимо се у откривање научних тајни, завиримо у чудесни свет магнетизма и ферофлуида и бар на једну ноћ будимо прави научници-истраживачи. Окушајмо се у прављењу слајмова, изолујмо свој генетски материјал и понесимо кући јединствени поклон-свој ДНК.

Научна забава ће ове године трајати два дана 28. и 29. септембра и намењена је љубитељима науке, радозналима и авантуристима свих узраста!

У Јагодини истраживачку авантуру почињемо 28. септембара од 17 часова у Гимназији „Светозар Марковић“. Посетиоцима ћемо  омогућити да завире у чудесни свет светлости, као и да открију тајне форензике. Поред тога,  окушаће се у решавању научних загонетки откривајући мистериозни прах и течност. Највећи изазов их очекује у „Великој трци Исака Њутна“, где ће такмичари који направе најбржи аутомобил добити награде. Ту није крај награђивању наших посетилаца. Наградићемо и три најбоља рада у ликовној радионици „Откривам свет науке“.

Дружење настављамо 29. септембра од 17 до 19 часова у тржном центру „Vivo shoping park“. Ту ће наши посетиоци моћи све да сазнају о здравом начину живота, односно о здравој исхрани, дијетама, корективним вежбама, рекреацији. Такође, изложићемо најбоље радове ликовне радионице „Отривам свет науке“.

У Ћуприји врата науке отварамо28. септембра од 17 часова у Средњој медицинској школи. Посетиоци могу да очекују занимљиве и узбудљиве огледе. Истражићемо чудесни свет магнетизма, окушаћемо се у прављењу еколошких возила на електрични и ваздушни погон. Помоћу телескопа завирићемо у свет астрономије и правити моделе планета.

Друге вечери посетићемо тренинге спортиста где ћемо мерити физиолошке параметре пре, за време и после тренинга. Едуковаћемо их о променама које физичка активност изазива на људском телу.

У Свилајнцу истраживачка ноћ почиње у Природњачком центру у 17 часова. Научићемо како настају фосили, а можете постати и поносни родитељи бебе диносауруса. Открићемо тајне светлости, постаћемо научни детективи и кроз експеримент ући у тајне мистерионог прахаи течности. Завирићемо и у микросвет и уживати у свим његовим чарима.

Другог дана заказујемо састанак на истом месту и водимо вас на „Пут око света за 60 минута“. Помоћу посебног софтвера, у друштву научника, пропутоваћемо светом и видети призоре које снимају видео камере широм наше планете.

Ове године Деспотовац нам се први пут прикључује у великој истраживачкој авантури.

Ноћ истраживача у Деспотовцу биће одржана 28. септембра у 16 часова у Основноj школи „Деспот Стефан Високи“. Поред огледа из области магнетизма и генетике, посетиоци ће се забављати на различиим радионицама. Као прави научници моћи ће да направе слајм, колица која покреће ваздух и моделе планета. На ликовној радионици са темом „Science in fiction“ посетиоци ће цртати ликове, догађаје и детаље из научно-фантастичних филмова и литературе. На Фејсбук страници НОУтима креираћемо албум са фотографијама радова за које ћете моћи да гласате путем „лајка“. Најбоље оцењени радови, односно са највише „лајкова“ биће награђени.

Сви садржаји су бесплатни.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП