УМЕСТО КРАЈА ПРВОГ ТАЛАСА ИЗАЗВАЛИ СМО РАЗБУКТАВАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Епидемиолошка ситуација на територији Поморавског округа је нестабилна. Од 60 новоинфицираних коронавирусом током јуна, у јулу се тај број знатно повећао тако да сада, закључно са подацима од 20. јула, износи скоро 300 – упозорава др Горан Радовановић, директор Завода за јавно здравље “Поморавље”.

Томе је допринела једним делом релаксација мера, а затим и масовно опуштање грађана, па сад уместо завршетка првог епидемијског таласа имамо пораст броја заражених. Епидемиолози у Поморављу нарочито држе на оку ситуацију у Јагодини где су у овом периоду регистрована 92 нова случаја. Мало изненађење представља и општина Рековац, где је због појаве 23 новооболелих уведена ванредна ситуација – објашњава др Радовановић.

Што се Ћуприје тиче, ту је активно 85 случајева, с тим да се за још тридесетак особа које се налазе на кућном лечењу чека контролни негативни резултат PCR теста. У Параћину имамо укупно 51 инфицирано лице, у Свилајнцу 24, а најбоља ситуација је и даље у Деспотовцу где је само пет особа ковид позитивно. Подвукао бих само да трограђе Параћин-Ћуприја-Јагодина треба посматрати као епидемиолошку целину, јер се становништво свакодневно меша због посла, родбинских веза и дружења. Зато никако није добро што у тим местима има толико заражених.

Др Горан Радовановић истиче да ЗЗЈЗ “Поморавље” има довољно подлога за узорковање и да се на резултате теста више не чека по неколико дана. Искористио је и прилику да замоли грађане да поштују мере превенције Штаба за ванредне ситуације, обраћајући се пре свега младима и радној популацији.

Инститиут “Торлак” за подручје Поморавља одобрава 80 подлога за тестирање дневно, које се дистрибуирају болницама и домовима здравља. Судећи по броју пацијената који се уклапају у дефиницију случаја, и које самим тим треба тестирати, има их довољно. Почетком јула је било застоја са пристизањем резултата због промене лабораторије која ради тестове из нашег округа, али сада резултати стижу најкасније за 48 сати.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП