НОВО ВОЗИЛО ЗА ПРЕВОЗ ВАКЦИНА ЗА ЋУПРИЈСКИ ЗАВОД

Завод за јавно здравље “Поморавље” из Ћуприје добио је специјализовано возило за транспорт вакцина и превоз медицинских тимова, као донацију Европске уније. Овакво наменско возило биће од велике помоћи у убрзавању процеса вакцинације нарочито у удаљеним подручјима, јер је опремљено специјализованим медицинским фрижидером у коме се може складиштити и транспортовати око 2.000 доза вакцине, изјавио је за ТВ Поморавље доктор Ивица Јоцић, епидемиолог ЗЗЈЗ “Поморавље”.

Складиштење и дистрибуција вакцина против ковида-19 постаје велики изазов, јер одређене врсте захтевају посебне услове пре него што стигну до грађана. Већина вакцина захтева складиштење у фрижидеру на температури између 2 и 8 степени. Неке вакцине захтевају температуре од чак -20 степени, а поједине, попут Фајзерове вакцине морају бити екстремно хладне, и складиштити се на чак -80 степени. Најпрактичнија за транспорт и апликацију на терену, је кинеска вакцина Синофарм која се чува на температури фрижидера.

Доктор Јоцић каже да вакцина против корона вируса има довољно али се дешава да на вакцинационим пунктовима у Домовима здравља у исто време, грађанима нису на располагању све 4 врсте вакцина. Грађани су у могућности да се информишу у Дому здравља којих вакцина тренутно има на располагању и да се на време одазову вакцинацији која је једини начин да се стане на пут пандемији.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП