ОД 110 КОВИД ПАЦИЈЕНАТА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ, 81 ЈЕ СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

Некад смо сви знали неког ко је заражен а данас сви имамо неког блиског ко је преминуо од короне. Капацитети болнице су скоро попуњени што илуструје и податак да је од 120 слободних места на ковид одељењима ћупријске болнице попуњено 110. Од овог броја чак њих 81 је са територије општине Ћуприја. У последњих месец дана, на дневном нивоу на лечење се прими између 10 и 15 нових пацијената а број оболелих са тешком и средње тешком клиничком сликом свакодневно расте. Зато не могу да се помирим са чињеницом да када данас, годину дана након увођења ванредног стања због пандемије корона вируса и даље постављамо питање сврсисходности вакцине и што је најгоре даљег поштовања епидемиолошких мера заштите, изјавио је за Телевизију Поморавље др Иван Милојевић, заменик директора Опште болнице Ћуприја.

До сада је прву дозу неке од вакцина против корона вируса примило око 7.000 ћупричана од чега је 3.000 ревакцинисано. У ћупријској болници нема пацијената који су ревакцинисани. Оно што желим да истакнем, јесте да до сада није забележен ни један смртни случај људи који су се ревакцинисали и да је само један пацијент након примљене друге дозе вакцине завршио на хоспиталном лечењу дан након ревакцинације, јер је вероватно већ био у фази инкубације пре него што је примио другу дозу. Према упутствима које смо добили од Института за јавно здравље Батут, ефикасност вакцине постиже се тек након друге дозе. То значи да они који су ревакцинисани против ковида јесу заштићени те да се након две недеље од друге дозе вакцине могу осећати безбедније.

О почетка епидемије у Општој болници хоспиталозовано је преко хиљаду ипо пацијената са тешким и средње тешким симптомима корона вируса. Обољевања се дешавају у свим узрастима, а највише код радно-активног становништва, али је значајан број заражених и код школске деце, наставља др Милојевић и додаје да уколико се процес имунизације не буде спровео правовремено, ситуација са корона вирусом ће се развијати дотле док сви не буду заражени.
Општа болница Ћуприја успела је да и у најтежим данима пандемије одржи континуитет у раду и за ковид и за нон-ковид пацијенте. Тренутно се у болници на лечењу налази више од 120 нон-ковид пацијената чије здравствено стање не дозвољава одлагање интервенција или хоспитално лечење.

Ми немамо две болнице. Веома је тешко одржати комплетан систем, а да нико не трпи. Неосновани су коментари типа, па ви сте здравствени радници, ваше је да лечите људе. Да, то јесте наш посао али Вас зато молимо да нам својим одговорним понашањем, поштовањем противепидемијских мера и вакцинисањем помогнете да на ноге вратимо ионако пренапрегнут здравствени систем, додао је доктор Милојевић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП