ОД 2022. УВОДИ СЕ ДРЖАВНА МАТУРА, БИЋЕ ТРИ ПРОБНА ПОЛАГАЊА

Од 2022. године сви ученици завршних разреда средње школе полагаће државну матуру – одлучено је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Овај испит биће неопходан услов за добијање дипломе средње школе, а за оне који желе да наставе школовање улазница за упис факултета.  

У оквиру припрема за тај процес одређени број ученика трећег разреда из укупно 101 школе, међу којима је и Гимназија из Ћуприје, биће део пилот-пројекта пробног полагања државне матуре, које ће чинити тест из математике, матерњег језика и једног изборног предмета насумично одабраног од стране министарства за сваку школу – каже Дарко Миљанић, директор Гимназије.

 Наша школа је као изборни предмет за пробно тестирање добила географију. До сада смо прошли низ припремних обука и радионица како би се извело што успешније. Прво пробно полагање биће од 28. до 30. октобра, а у њему ће учествовати два од три одељења трећег разреда која је као тест групу одредило министарство. Иначе, државна матура од 2022. спроводиће се у три облика: као општа матура за гимназије, стручна матура за средње стручне школе, а у случају трогодишњих средњих школа као испит за завршетак школовања.

Прво од три пробна тестирања министарству ће послужити да провери квалитет самих задатака и део пратећих техничких процедура. Друга проба заказана је за мај 2021. године, а финална за март 2022. Државна матура имаће обавезни део са тестовима из математике, српског односно матерњег језика и једног изборног предмета који ученик бира са списка понуђених, али и изборни део који ће представљати проверу знања из шест предмета – објашњава директор Миљанић.

На списку су предмети за које је до сада урађена стандардизација: биологија, физика, хемија, историја, географија и страни језици. У најави је стандардизација за још неке средњошколске предмете, који ће затим моћи да се бирају у изборном делу. Важно је знати да ће градиво за испите на општој матури бити базирано на наставном програму за гимназије. Једино код стручних школа у којима се математика учи само две године тај предмет ће у обавезном делу бити замењен неким другим.

Овакво полагање матуре и примена њених резултата одавно је пракса у многим земљама света, а код нас је нешто слично од раније заживело у основним школама. Циљ је стадардизација знања ученика на државном нивоу, како би се временом побољшао његов квалитет – наглашава Дарко Миљанић.

Униформно показивање знања по једнаким критеријумима у целој земљи биће мотивација и за ученике и за наставнике, јер ће резултати бити огледало њиховог рада. По тренутној пракси свака школа има своје критеријуме и начин оцењивања на матурском испиту, и зато немамо адекватно поређење квалитета знања. Морам такође да истакнем  да се факултети често жале како ученици у високошколске установе долазе са ниским нивоом знања, а државна матура би требало и то да промени на боље.

Државна матура несумњиво ће бити већински критеријум за рангирање кандидата за упис на факултетима. Да ли ће бити и једини, или ће факултети задржати право на одржавање додатног пријемног испита, зависиће од договора министарства и академске заједнице.

Све информације о завршном испиту за средње школе могу се пронаћи на сајту matura.edu.rs   и на сајту ћупријске Гимназије gimnazija.cuprija.edu.rs 

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП