ОД ПОЧЕТКА ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ УГАШЕНО 38 ПОЖАРА- НАЈЧЕШЋИ УЗРОК ЉУДСКИ ФАКТОР

Период од почетка па све до краја грејне сезоне, карактерише повећање броја пожара на грађевинским објектима. Разлог томе су неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврста горива, остављање укључених грејалица без наџора, остављање одеће или других запаљивих предмета у близини пећи или грејалица, преоптерећење електро-инсталација и неисправни електрични уређаји.

“Све ове узроке можемо сврстати у људски фактор, односно непажњу или немар, па тако Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације апелује на све грађане да буду одговорни и према себи, својим породицама и својим комшијама – да провере исправност својих димњака и пећи на чврсто гориво, да не остављају укључене грејалице без наџора, да не преотерећују електроинсталацију, да удаље намештај и други гориви материјал од грејних тела, истакао је Дејан Кокић, командир Ватрогасно спасилачке јединице Ћуприја.

Грађанима је упућен апел да не одлажу пепео у пластичне контејнере и у близини горивог материјала, да не остављати малу децу без надзора у просторији са шпоретом или пећима које имају ложиште на чврсто гориво или електричном грејалицом, те да не остављају укључене електричне уређаје без надзора када излазе из куће.
Током прошле грејне сезоне, која је почела 10. октобра 2022. и трајала до 16. јануара прошле године, Батрогасно спасилачка једница из Ћуприје интервенисала је 31 пут, од чега 28 пута због пријављених пожара. Од овог броја, 8 интервенција било је на гашењу пожара на грађевинским објектима, приликом којих је једно лице повређено и 4 на контерјнерима.
У току ове грејне сезоне, од 10. октобра 2023. до данас, ватрогасци су интервенисали чак 43 пута, угашено је 38 пожара, од чега осам на грађевинским објектима, приликом којих је једна особа повређена.
У случају да примете пожар у грађевинским објектима, грађани треба да одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193 и слушају савете ватрогасаца – спасилаца.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП