ОД ПОЧЕТКА ПАНДЕМИЈЕ СВЕ ВИШЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА, СТАТИСТИКА ЦРЊА НЕГО 2019.

Убрзо након изрицања мере забране кретања и кућног карантина због пандемије коронавируса, готово у свим европским и светским земљама уочен је велики пораст броја случајева насиља у породици, са акцентом на све већу суровост чинова насиља над женама.

Период изолације је прошао, али статистика говори да у Ћуприји месец дана пре краја године имамо за четвртину више случајева насиља над женама него за целу 2019 – упозорава Драгана Михајловић, директорка Центра за социјални рад.

У односу на 2019. годину када је Центар за социјални рад процесуирао 135 случајева породичног насиља, у овом тренутку их већ има 162. Нажалост приметан је висок праг толеранције на насиље па га жене врло нерадо пријављују, а поједине по сваку цену остају у заједници и настављају да трпе насилника јер не виде други излаз.

Мислим да као друштво и даље не препознајемо многе облике насиља над женама нити уочавамо тренутак када је оно тачно почело. Најчешће га називамо насиљем у породици, а заправо корене вуче још из периода пре брака – наставља Драгана Михајловић.

Неопходно је препознати све оно што једну нормалну личност гуши да се развија у правом смислу и да искаже своје пуне капацитете.  То пуно пута почиње врло рано током везе где јако младе девојке већ трпе насиље у заједници која би тек требало да се претвори у функционалан брак. Препоручујем свакој женској особи која има неке недоумице или јој треба савет на ову тему да дође на разговор у Центар за социјални рад.

Они који врше насиље над женама су из године у годину све агресивнији – једним делом зато што за мерило понашања и даље имају заостало виђење улоге и положаја жене, а другим делом зато што је у нашој средини све више озбиљних зависника од алкохола у породици – објашњава Драгана Михајловић.

Алкохолизам је све учесталији код свих генерација, а када неко не увиђа да је постао зависник и не оде да се лечи онда ту испашта у првом реду супруга, а поред ње и деца која су обавезно индиректне жртве насиља над њиховом мајком. Апелујем на људе који препознају случајеве насиља да алармирају надлежне, како бисмо подигли свест жртава и показали им да систем ипак стоји иза њих.

У Ћуприји је ове године било неколико изузетно тешких случајева породичног насиља. Ниједан за сада није имао фаталан исход, али такве примере нажалост имамо у окружењу. Једино ако се цела локална заједница удружи у борби против овог проблема успећемо да избегнемо катастрофалне последице – закључила је директорка градског Центра за социјални рад.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП