ОДГОВОРНИМ ВЛАСНИШТВОМ СЕ СМАЊУЈЕ БРОЈ ЛУТАЛИЦА

Удружење за заштиту животиња “Равно-Штит” реализује пројекат “Одговорно власништво”, у оквиру ког током две недеље активисти на едукативним штандовима, на више локација у граду, указују грађанима на потребу одговорног и савесног понашања како према власничким, тако и према псима и мачкама луталицама. Пројекат подржава Скупштина општине Ћуприја.

На градским улицама је много нестерилисаних женки које су власници после неког времена избацили јер их више не желе. Онда када наиђе период терања оне остају скотне и добија се нежељени окот, а самим тим се стално повећава број луталица – каже здравствени медијатор Јулија Тодоровић.

Напуштене животиње и луталице су стално у потрази за храном, а неретко и болесне јер о њима нико не брине. Због живота под таквим околностима се и дешава да се нападају међусобно, па чак и да уједу људе. Управо то хоћемо да спречимо кроз пропагирање одговорног власништва. Свака част власницима који стерилишу своје животиње и пружају им сву негу, али неопходно је то омасовити.

Драго нам је да Ћупричани постепено увиђају потребу за заштитом напуштених животиња. Из разговора са суграђанима смо сазнали да међу њима има оних који се старају о великом броју животиња, и својим и уличним, али треба још много радити на свести о неопходности стерилизације – каже Јелена Трифуновић из Удружења “Равно-Штит”.

Стерилисање је нажалост још увек табу тема, јер се сматра да је нехумано иако је потпуно безопасно по животињу. Сматрам да се права штета наноси када се младунци из нежељеног окота поклањају непоузданим људима, који штенце или мачиће, када их њихова деца изгустирају као играчке, безочно избаце. О томе сведочи све више расних паса на улицама, којих су се власници одрекли иако су их својевремено платили.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП