ОТВОРЕНЕ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Изложбом средњовековног оружја савремене израде под називом “Алхемија ковања” у музеју “Хореум Марги-Равно” отворене су Видовданске свечности. Поставку чине одабрани експонати из приватне колекције Милоша Нешовића, археолога из Београда, и Жељка Пантића, једног од најреномиранијих ковача средњовековног оружја из Смедерева.

“Видовданске свечаности су један од туристички најважнијих догађаја у општини Ћуприја. Богато културно-историјско наслеђе је један од наших најјачих адута, а будући да усто обележавамо 630 година од Косовског боја, ове године манифестација има нарочит значај”, рекла је на отварању изложбе Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Ћуприја.

“Овакво оружје, које је врло верна реплика оног које су користили средњовековни ратници, данас употребљавају витешке дружине из целе Србије. Изложба “Алхемија ковања” је тематски адекватна за Видовдан, и зато смо се одлучили баш за овакав концепт”, објаснио је Новак Новаковић, директор музеја. Изложба је отворена до 15. јула.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП