ПАРАЋИН: ЗА ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА У 2021. ГОДИНИ 5 МИЛИОНА ДИНАРА

Представници НСЗ, филијала Јагодина одржали су у општини Параћин радни састанак на коме су представљени програми и мере активне политике запошљавања предвиђених програмом рада за 2021. годину. НСЗ је почетком априла кренула са реализацијом програма и мера запошљавања а за текућу годину расписано је 13 јавних позива. Као и претходних година сви ови јавни позиви су усмерени ка незапосленим лицима и ка послодавцима а приоритет ће имати лица из теже запосливих категорија. Када је општине Параћин у питању издвојено је 5 милиона динара и очекујемо да приближно толико буде издвојено из буџета Националне службе и да након тога кренемо у реализацију тих додатних програма и мера запошљавања, изјавила је овом приликом Светлана Митровић, вршилац дужности директорке Националне службе за запошљавање, филијала Јагодина.

Сарадња са локалном самоуправом је од изузетно великог значаја из разлога што у локалном планском документу запошљавања можемо анализирати стање и потребе на локалном тржишту и у складу са тим дефинисати мере које ће дати највеће ефекте и највише допринети повећању запошљивости. Као најатрактивнији програм и мере политике запошљавања које на локалу заједнички реализујемо свакако су програми јавних радова, програми стручне праксе, а планирано је да ове године буду реализовани и програми самозапошљавања за незапослена лица која желе и одлуче да се баве сопственим бизнисом.

Поред значајних средстава која су ове године из локалне касе издвојена за спровођење мера активне политике запошљавања општине Параћин је формирала и локални савез за запошљавање који ће првенствено имати улогу да утиче на саму политику запошљавања а све са циљем да се смањи незапосленост, истакла је Марија Миленковић, помоћница председника општине Параћин и председница локалног савета за запошљавање.

Средства ће бити намењена за финансирање јавних радова, програма стручне праксе и субвенције за самозапошљавање а приоритет ће имати лица из теже запошљивих категорија, лица која су без основног образовања, без средње школе, дугорочно незапослена лица, жене, млади до 30 година, роми и особе са инвалидитетом.

Што се тиче стања на тржишту рада Поморавског округа на крају марта ове године на евиденцији је евидентирано 22636 незапослених лица и у односу на март претходне године бележимо значајан пада незапослености.  На евиденцији службе на територији општине Парарћин налази се 6.626 незапослених лица што је незнатно мање у односу на исти перио протекле године. “Надамо се да ћемо путем програма и мера активне политике запошљавања допринети наставку овог позитивног тренда смањења незапослености“, казала је Светлана Митровић, вршилац дужности директорке Националне службе за запошљавање, филијала Јагодина.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП