ПАРАЋИН: ЗА ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА У 2021. ГОДИНИ 5 МИЛИОНА ДИНАРА

Представници НСЗ, филијала Јагодина одржали су у општини Параћин радни састанак на коме су представљени програми и мере активне политике запошљавања предвиђених програмом рада за 2021. годину. НСЗ је почетком априла кренула са реализацијом програма и мера запошљавања а за текућу годину расписано је 13 јавних позива. Као и претходних година сви ови јавни позиви су усмерени ка незапосленим лицима и ка послодавцима а приоритет ће имати лица из теже запосливих категорија. Када је општине Параћин у питању издвојено је 5 милиона динара и очекујемо да приближно толико буде издвојено из буџета Националне службе и да након тога кренемо у реализацију тих додатних програма и мера запошљавања, изјавила је овом приликом Светлана Митровић, вршилац дужности директорке Националне службе за запошљавање, филијала Јагодина.

Сарадња са локалном самоуправом је од изузетно великог значаја из разлога што у локалном планском документу запошљавања можемо анализирати стање и потребе на локалном тржишту и у складу са тим дефинисати мере које ће дати највеће ефекте и највише допринети повећању запошљивости. Као најатрактивнији програм и мере политике запошљавања које на локалу заједнички реализујемо свакако су програми јавних радова, програми стручне праксе, а планирано је да ове године буду реализовани и програми самозапошљавања за незапослена лица која желе и одлуче да се баве сопственим бизнисом.

Поред значајних средстава која су ове године из локалне касе издвојена за спровођење мера активне политике запошљавања општине Параћин је формирала и локални савез за запошљавање који ће првенствено имати улогу да утиче на саму политику запошљавања а све са циљем да се смањи незапосленост, истакла је Марија Миленковић, помоћница председника општине Параћин и председница локалног савета за запошљавање.

Средства ће бити намењена за финансирање јавних радова, програма стручне праксе и субвенције за самозапошљавање а приоритет ће имати лица из теже запошљивих категорија, лица која су без основног образовања, без средње школе, дугорочно незапослена лица, жене, млади до 30 година, роми и особе са инвалидитетом.

Што се тиче стања на тржишту рада Поморавског округа на крају марта ове године на евиденцији је евидентирано 22636 незапослених лица и у односу на март претходне године бележимо значајан пада незапослености.  На евиденцији службе на територији општине Парарћин налази се 6.626 незапослених лица што је незнатно мање у односу на исти перио протекле године. “Надамо се да ћемо путем програма и мера активне политике запошљавања допринети наставку овог позитивног тренда смањења незапослености“, казала је Светлана Митровић, вршилац дужности директорке Националне службе за запошљавање, филијала Јагодина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.