Почела командно-тактичка вежба „Морава 2016“

На основу наређења председника Републике и одобрења министра одбране, почела је велика командно-тактичка вежба снага Војске Србије за реаговање, под називом „Морава 2016“.

morava_2016_1

Фото: Министарство одбране

Највећом вежбом од настанка Војске Србије руководи заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, а учествују различите јединице од тактичког до стратегијско-оперативног нивоа.

Вежбом ће бити обухваћени оперативни капацитети копнене и ваздухопловне компонентне наше војске, а у плану је да учествује и одређени број лица из резервног састава и јединице радне обавезе.

Током вишедневних вежбовних активности на територији, у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима провераваће се способности снага Војске Србије да планирају и воде операције одговора на кризу у условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији.

Команде и јединице ће извршавати задатке из прве и треће мисије Војске Србије, током којих ће се на терену сусретати с низом проблема, које ће командири и команданти морати да решавају како би постигли задате циљеве.

Извођењем вежбовних активности у пракси ће бити проверени организација, доктринарна решења, начела употребе, тактике, технике и процедуре команди и јединица Војске Србије.

Генерал Драганић је вежбовним активностима данас руководио са вежбовног командног места Генералштаба у Јакову, а вежбајућу команду обишао је и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

извор: ТАНЈУГ

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП