ПОМОЋ РОДИТЕЉИМА У ВАСПИТАВАЊУ ДЕЦЕ У САВРЕМЕНОМ ДОБУ

Предшколска установа “Дечја радост” учествује у пројекту “Предшколска онлајн заједница учења – учимо и мењамо праксу” који заједнички реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Центар за интерактивну педагогију. Пројекат је намењен васпитачима и родитељима, а његов важан сегмент су брошуре за родитеље као вид подршке у васпитању деце.

Ради се о три брошуре које обрађују за родитеље три јако важне теме, а то су добробит деце, васпитање пружањем подршке и успостављањем правила, те подршка социјално-емоционалном развоју деце предшколског узраста – каже Александра Вујичић, педагог за ликовно васпитање у ПУ “Дечја радост”.

Рекла бих да родитељство тренутно пролази кроз транзицију, јер су се ставови и вредности из времена када смо ми били деца данас доста променили. Идемо полако ка бољитку и схватању да је дете личност за себе чији развој треба подржати. Ту је улога родитеља кључна јер однос са родитељима дете одређује за цео живот, а задатак Предшколске установе је да им у остварењу те улоге помогне и да их усмери.

Брошуре су доступне и родитељима чија деца не иду у вртић, а пружају могућност да родитељи предложе неку од тема или поставе питања о ситуацијама са којима се сусрећу у свакодневном животу – објашњава Александра Вујичић.

Реализатори су предвидели да родитељи имају могућност да дају свој глас, односно да изразе своје мишљење о свему овоме. Првенствени циљ је изражавање мишљења о самим брошурама, али ништа мање давање предлога тема о којима би волели више да науче и указивање на питања која њих лично брину. Често се дешава и да родитељи нису сигурни да ли су неку свакодневну ситуацију решили у најбољем интересу детета, а ми смо ту да их посаветујемо и усмеримо.

Поред сваке од наведених тема у брошурама се налазе и упитници на које родитељу могу одговорити. Према речима Александре Вујичић та повратна информација је најважнија, те је позвала родитеље да у што већем броју учествују у анкетирању.

Линкови брошура:

Добробит деце предшколског узраста

Васпитање пружањем подршке и успостављањем правила

Социјално емоционално учење деце предшколског узраста

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП