ПРЕМИНУО НОВИНАР ДУШАН АНИЧИЋ (1947 – 2021)

Дугогодишњи дописник Танјуга из Јагодине и дугогодишњи председник Клуба новинара Поморавља Душан Аничић, преминуо је у понедељак 01.новембра 2021. у 75. години.
Душан Аничић је рођен 10.октобра 1947.године у Великој Сочаници код Дервенте (БиХ). Дипломирао је новинарство на Факултету политичких наука Универзитета у Загребу. Био је новинар и сарадник Вјесника, Вечерњег листа, Пакрачког вјесника, Једноте, Данаса, Национала и Новинске агенције Танјуг.
Био је ратни извештач из Хрватске, Босне и Херцеговине, са Косова и Метохије. У својству новинара Танјуга пратио је и извештавао о посетама политичко привредних делегација Србије из Беча, Париза, Москве, Рима, Минхена, Санкт Петербурга, Милана, Вероне, Барија, Солуна.
Добитник је новинарске награде Танјуг-а ,,за најбољи текст – серију текстова” 1999. године и награде за новинарство ,,Кристална призма” Културно просветне заједнице Јагодина, за 2004. годину. Ове године је добио награду Клуба новинара Поморавља за допринос развоју новинарства и достојанства новинарске професије.
Објавио је три књиге поезије ,,Потраживања” 1972. године, ,,Под меком завесом кише”, 2014. и ,,Мачково око” 2021.године. Врло велики одјек у јавности имала је његова књига ,,Како убити народ”објављена 2017. године у издању ,,БеоСинга”.
Душан Аничић је био дугогодишњи председник Клуба новинара Поморавља, члан Управног одбора Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, као и члан Удружења новинара Србије и Међународне федерације новинара ( International Federation of Jurnalist ) у Бриселу.
Његово име се налази у биографском лексикону ,,Хиљаду најпознатијих Јагодинаца”, Радета Милосављевића и књизи ,,Велеград спорта и туризма”, Живомира Жиће Крстића.
Сахрана Душана Аничића, обављена је 2.новембра 2021. године на јагодинском гробљу у кругу најуже породице

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП