ПРАВНА ПОМОЋ ЗА КОРИСНИКЕ НЕМАЧКИХ ПЕНЗИЈА У ЋУПРИЈИ, 13. СЕПТЕМБРА

Међународни саветодавни дани представника фондова пензијског осигурања Немачке и Србије, након Минхена, биће настављени 13. и 14. септембра у Ћуприји и Београду. Саветодавни дан ће у Ћуприји бити одржан у уторак, 13. септембра у просторијама Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, у времену од 9 до 16 часова. Овакав тип саветодавне услуге првенствено је намењен грађанима који имају стаж осигурања у Србији и Немачкој, као и корисницима права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума између две земље, каже Виолета Тодосијевић, директорка Републичког фонда пензијско инвалидског осигурања филијала Ћуприја.

 

Једно од најчешћих питања осигураника који имају стаж у обе земље, односи се на услове одласка у пензију и то на коју старосну пензију они заправо имају право, да ли старосну старосну или старосну превремену, са или без умањења, и колико је заправо најмање година стажа у Немачкој потребно имати да би се уопште право на пензију остварило. Ништа мање недоумица немају ни корисници коју су по основу билатералног споразума између држава остварили право на пензију, па веома често траже помоћ у погледу информисања о томе у којој фази поступка се конкретан предмет налази, о висини и начину обрачуна пензија и других давања, њиховој исплати као и убрзања самог поступка остваривања права на пензију, каже директорка Тодосијевић.

 

Веома је важно што се једно овако саветовање управо дешава у ћупријској филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, јер велики број људи из ових крајева и даље ради или је радио у Немачкој, па ће оваква врста бесплатне саветодавне помоћи за све њих бити од велике користи. За нас лично, ово је потврда преданог и одговорног рада, коју су надлежни у нашој институцији препознали и управо нас наградили организацијом овако важног скупа, додаје Виолета Тодосијевић.

Сва заинтересовани приликом доласка треба да понесу документацију којом се потврђује рад у Немачкој као и лична документа.

Пријаве за учешће као и заказивање термина може се добити путем телефона 011/2030-745.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП