СЛУЧАЈ ДЕЧАКА СА ЋУПРИЈСКЕ ПЕДИЈАТРИЈЕ: ПОМОЋ ИПАК НИЈЕ ПОТРЕБНА, КАЖУ У БОЛНИЦИ

Вест да се у ћупријској болници налази оболели трогодишњи дечак, са тешким обољењима, напуштен од родитеља, коме је неопходна помоћ, за неколико сати је постала вирална информација на друштвеним мрежама.

Поглед на фотографију која се проширила уз ову вест, била је довољна да се изгуби танка линија између проверене информације и пренаглашене дозе емпатије појединаца.
Према информација коју смо добили из Опште болнице Ћуприја, оболели дечак у овој установи налази се 5 месеци, а на одељење дечје палијативе примљен је из Института за мајку и дете у Београду, где је провео три године на лечењу.

У ћупријској болници, како су нам потврдили, постоје сви услови за палијативну негу детета, а медицински радници су у потпуности обучени да детету пруже преко потребну негу. Потврђено је да дечак има бројне урођене болести и да му је од рођења пружена адекватна нега коју је могуће пружити само у болничким условима. Према незваничним информацијама, родитељи се никада нису одрекли детета.
Из болнице апелују да потенцијални донатори, који су се након објаве јавили у великом броју, не шаљу играчке, гардеробу, храну а нарочито не новчана средства за помоћ детету, јер му је сва потребна нега већ пружена.

Палијативна нега у педијатрији

Палијативно збрињавање у педијатрији је активан приступ и свеобухватни поступак усмерен према телесним, психолошким и духовним тешкоћама болесног детета, уз истовремену свеобухватну подршку и помоћ његовој породици. Овај облик збрињавања деце заснована је на мултидисциплинарном, тимском приступу који започиње одмах по постављању дијагнозе болести или патолошких стања која у знатној мери скраћују трајање и/или могу да угрозе живот деце.
Палијативно збрињавање деце намењено је узрасту деце до навршених 18 година. Као засебан сегмент Палијативно збрињавање у педијатрији треба да буде интегрални део сваког националног здравственог система у свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.