ПРЕПОЗНАЈ НАСИЉЕ НА ИНТЕРНЕТУ – ПРИЈАВИ НА ТЕЛЕФОН 19833

Само троје од педесеторо деце узраста од 12 до 14 година који су присуствовали на предавању о безбедности деце и младих на интернету, која је организована у библиотеци у Јовцу нема Инстаграм, Фејсбук или Ток Ток. Трећина од њих на интернету проводи више од три сата, играјући игрице. На питање да ли њихови родитељи знају да они имају профиле на друштвеним мрежама, половина је одговорила потврдно.

Ово је на жалост уобичајена ситуација са којим се при сваком разговору са децом на терену суочавамо, каже Емина Бековић, едукаторка Националног контакт центра за безбедност деце на интернету. Дигиталне технологије су саставни део њиховог живота, које они користе највише за забаву, а листа опасности које на интернету вребају предуга. Оно што је важно да кажемо, 13 година је границу за услов за отварање профила на већини друштвених мрежа, а заправо је ово узраст који је најчешће на мрежама присутан. Зато је веома бажно да родитељи буду упознати са активностим асвоје деце на друштвеним мрежама, истиче Емина Беговић.

 

Комуникације с непознатим људима, вршњачко насиље, порука неприкладног садржаја, вређање , исмевање и постављање лажних информација, само су неке од опасности друштвених мрежа. Већина деце на жалост, са свим овим се већ суочила.

Први бедем заштите деце на интернету су родитељи. На жалост, деца су у односу на родитеље дигитално далеко “писменија “, али су исто тако незрела да препознају ризике које друштвене мреже са собом носе. Зато је врло важно да се родитељи дигитално описмене како би пратили понашање детета. Превасходно родитељи морају да имају шифре дететових налога, да прете шта дете претражује на интернету и уколико има друштвене мреже ко су његови пријатељи.

Један од најтежих облика угрожавања безбедности деце јесу криминалне активности: крађа идентитета и информација, педофилија, могућност киднаповања, уцена које имају последице по физичко и ментално здравље, каже Емина Бековић. Оно што је важно, јесте да деца схвате да са овим проблемима не могу да се сама изборе. Поверење које родитељи морају да са децом изграде и стална едукација кључ је решења ово проблема који све више узима маха.

Уколико приметите било који проблем на друштвеним мрежама или на интернету уопште, можете се обратити на бесплатан број телефона: 19833 и добићете савет како да то решите, закључили су едукатори Центра за безбедност деце на интернету.

 

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП