ПРЕТИ ОПАСНОСТ ДА ПОНОВО ПОСТАНЕМО ЖАРИШТЕ ЗАРАЗЕ

По броју пацијената ћупријска Општа болница приближава се здравственим установама у градовима који тренутно важе за жаришта заразе. На постојећим ковид одељењима смо сав расположиви простор попунили болесничким постељама па их сада има укупно 140, али су 124 већ попуњене – упозорио је директор Опште болнице др Слободан Гајић у свом извештају на Првој редовној седници Штаба за ванредне ситуације.

Међу ковид пацијентима доминирају Ћупричани којих тренутно има чак 90. Остатак је из других општина, а приметан је пораст броја заражених из Рековца. На ковид одељењима смо испразнили лекарске собе и превијалишта како бисмо и њих претворили у болесничке собе., али чак и са тим имамо само још 16 празних кревета.

У овом моменту коронавирусом је заражено 17 здравствених радника Опште болнице што није пуно, али много више од тога забрињава чињеница да је људство исцрпљено и на измаку снага – нагласио је др Гајић.

Са техничке стране, што се тиче опреме, лекова и потрошног материјала, стојимо добро. У проблему смо са људским ресурсом јер ово предуго траје. Техничаре у ковид зони мењамо на 45 дана, сви су већ прошли први круг, неки други, па чак и трећи. Више немамо кога да мењамо.

Ситуација у задње две недеље је изузетно критична и тешка. О томе довољно говори податак да је у првој половини марта у ковид амбуланти Дома здравља на основу антигенских и PCR тестова установљено 390 нових случајева заразе коронавирусом од 514 тестираних – изјавила је др Ивана Милутиновић, заменица директора и шеф лабораторије у Дому здравља.

Због ковид инфекције у свакој служби имамо мањак особља и јако је тешко организовати рад под таквим околностима. Сналазимо се како морамо. Најавила бих да ускоро по инструкцијама Министарства здравља креће вакцинација становништва у сеоским срединама. Према првим информацијама, екипа за вакцинацију ће у свакој месној заједници боравити по два дана.

По најновијим подацима, у општини Ћуприја до сада је барем једну дозу вакцине против коронавируса примило 7 758 људи. На пунктовима у Дому здравља и Општој болници тренутно се претежно обавља ревакцинација, а грађанима су, у складу са њиховим опредељењем, доступне све вакцине одобрене од стране Агенције за лекове и медицинска средства.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП