Програм прославе Дана општине Ћуприја

Најстарији град у Поморављу овог октобра слави 800 година постојања. Дан општине, 13. октобар, само је повод за обележавање једног великог догађаја за српску историју који се десио у граду Равно, на граници краљевства, 1215. године.

Латински цар Хенрих Фландријски и Угарски краљ Андрија други, позвали су српског краља Стефана Првовенчаног на сусрет у Нишу. Стефан је посумњао у њихову искреност па је Андрију другог пресрео већ у месту Равно, које је било граница његовог краљевства. Од тог догађаја до данас прошло је осам векова.

У програм петодневног обележавања Дана општине, ове године уврштено је више манифестација планираних пре и после централне свечаности, 13. октобра.

Прва је у петак, 9. октобара за када је у галерији Музеја “ Хореум Марги – Равно” заказано отварање изложбе једног од највећих српских сликара и интелектуалаца Миће Поповића.

Сутрадан, 10. октобра целовечерњим концертом КУД “ Железничар” обележиће 70 година постојања. “Бајка у нашем граду” назив је јесењег карневала Предшколске установе “Дечја радост”, заказаног за недељу у 17 сати док ће у вечерњем термину од 20 часова бити приказана позоришна представа “Упознај мог тату”.

И понедељак ће бити у знаку јубилеја – 70. Уличне трке, која ће ове године окупити најбоље атлетичаре из Србије и окружења. Атлетској трци претходиће свечани дефиле спортиста. Дан општине Ћуприја, 13. октобар, биће у знаку свечане седнице која почиње у 13 сати а на којој ће традиционално бити додељене плакете појединцима и институцијама заслужним за унапређење и промоцију наше општине. У преподневним сатима на градском тргу биће отворена изложба “Ћуприја кроз векове”. Основна школа“13. октобар” обележиће Дан школе, а библиотека ће доделити награде за најбољи рад на конкурсу “ Мој град”. Поподне је одвојено за забавни програм на тргу, уз уличне забављаче и пуштање рођенданских латерни. Вече ће својим гласовима обојити чланови једног од најбољих хорова на свету Вива вокс чији концерт почиње у 20 сати.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП