ПРОШЛОСТ СЕ НАЛАЗИ У МУЗЕЈУ

“Прошлост је старија од баке и деке. Она се налази у музеју. То је место где се чувају старе ствари да се не би заборавиле.” Тако су малишани из вртића коментарисали притања о прошлости и музеју. Традиционално, у Недељи музеја, током манифестације “Музеји за 10”, деца ћупријских вртића имају свој дан посете овој инсититуцији културе и уметности. У музеју смо затекли малишане старије групе вртића “Шећерко” и њихове другаре из вртића у Вирину.

МузејХореум Марги Равно” редован је учесник и организатор ове манифестације. МанифестацијаМузеји за 10″ представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија.

Манифестација је осмишљена је с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији, а у циљу ефикасније рада и веће видљивости, као и чвршће повезаности с локалном заједницом, што уједно резултира интензивнијом интеракцијом са публиком и већом посетом. Истовремено, богати и разноврсни програми обогађују културно-туристичку понуду Србије.

Током седам дана бесплатног програма обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја у градовима широм Србије, музеји и сродне институције културе на бројним локација припремају разноврсне садржаје. Осим изложби, од којих се многе могу видети баш тих дана, посетиоци су у прилици да се укључе и у додатне програме који се састоје од интензивираних ауторских и стручних вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности.

Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП