МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ПОДРЖАЛО ДВА ПРОЈЕКТА ЋУПРИЈСКОГ МУЗЕЈА

На овогодишњем конкурсу Министарства културе, музеј “Хореум Марги Равно” добио је средства за реализацију два пројекта.

На конкурсу за суфинансирање пројеката у области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, коришћења и управљања археолошким наслеђем у 2023. години, музеју “Хореум Марги Равно”одобрено је 2.800.000 динара за конзерваторске радове на Североисточној кули града Хореум Марги и 900.000 динара за пројекта “Манастир Раваница – обрада, документовање и смештај покретних налаза са старих ископавања”.

“ Министарство културе ће ове године пројекат подржати са 2.800.000 динара што је око 30% од укупне вредности предвиђених средстава која смо тражили кроз пројекат “Конзерваторско – рестаураторски радови источног бедема, дела северног бедема и куле утврђења Хорреум Марги у Ћуприји”, каже директор Новак Новаковић и додао да је ресорно Министарство у траженом износу, подржало пројекат “Манастир Раваница – обрада, документовање и смештај покретних налаза са старих ископавања”.

Пројекат обухвата сређивање археолошког материјала са ранијих ископавања а који до сада нису детаљније третирани. Збирку углавном чине предмети нађени приликом археолошких истраживања унутар бедема манастира Раваница, и углавном је чини камена пластика са бифора и трифора цркве Вазнесења пресвете Богородице.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП