РУСКИ ВЕЛЕМАЈСТОР МИХАИЛ ИВАНОВ ОДИГРАО СИМУЛТАНКУ СА ЋУПРИЈСКИМ ГИМНАЗИЈАЛЦИМА

Руски велемајстор Михаил Иванов одиграо је са ћупријским гимназијалцима симултанку и својим присуством указао велику част Гимназији и младим шахистима да повлачењем првог потеза на шах табли означи и почетак спортских дешавања која ће бити организована у оквиру обележавања Дана школе. Мало ко зна да је Михаеил Иванов, носилац титуле најуспешнијег шаховског мајстора већ две године грађанин Ћуприје, те да у Србији шах играм више од 13 гоидна. “Почео сам да играм у првој лиги Централне србије за Шабац а тренутно сам члан шах клуба Црвена Звезда. Прошле године смо играли премијер лигу у Београду, ја сам играо на четвртој табли и ушли смо у прву Српску лигу, што је велики успех, каже Михаил Иванов не скривајући задовољство што се шахома бави овако велики број младих људи.

Срдачно су ме дочекали, али сада ћемо да видимо како играју. Први пут у Ћуприји играм симултанку и видећемо… Ћуприја има добар шах клуб, чуо сам да су се раније председници шаховске секције раније мењали. Али Ћупричани играју озбиљан шах, такође и Јагодина има добар шаховски клуб. Веома је пријатно када Срби играју шах. Раније,  шаховска школа Југославије била је један од лидера светских шаховских школа, у истом рангу као совјетска шаховска школа, каже Иванов.

Међу гимназијалницма последњих година популарност шаха буквално је процветала, а већина каже да је кренула да шах игра током пандемије. ” Лепота шаховске игре није у математичким прорачунима, него у оном тренуцима када играч, пре интуитивно него рационално, препозна неко ново решење и пут који га води у победу” кажу шахисти.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП