САНИТАРНЕ И ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ ЗА ФРИЗЕРСКЕ И КОЗМЕТИЧКЕ САЛОНЕ

Према инструкцијама Штаба за ванредне ситуације, сви фризерски и козметички салони који ће од 4. маја наставити са радом биће у обавези да примењују следеће санитарне мере и мере превенције ширења коронавируса: 

 1. На видном месту обавезно морају бити истакнута правила понашања за запослене и кориснике услуга (ношење заштитне опреме, физичка дистанца, обавезна дезинфекција руку приликом уласка у салон, обавезна дезинфекција обуће при уласку у салон).

 1. На улазу у салон мора бити инсталирана дезинфекциона баријера (подметач натопљен дезинфекционим средством – хлорним препаратима, препаратима на бази алкохола са најмање 70% алкохола или другим дезинфекционим средством).

 1. Приликом отварања и затварања салона морају се добро проветрити све просторије и дезинфиковати све радне површине, као и под салона. У току радног дана проветравати све просторије што чешће.

 1. Приликом сваког уласка запослених или корисника мора се вршити дезинфекција руку са препаратом на бази најмање 70% алкохола.

 1. Корисници услуга морају унапред заказати термин за коришћење услуга салона телефоном, мобилним телефоном или електронском поштом.

 1. У салону може боравити ограничен број корисника, тако да раздаљина између два корисника буде минимум 2 метра (користити сваку другу столицу и слично).

 1. Приликом рада са корисницима обавезно је ношење заштитне маске и рукавица.

 1. Приликом пружања услуга хигијенске неге и улепшавања лица и тела, као и немедицинских естетских интервенција којима се нарушава интегритет коже, одговорна лица салона дужна су да обезбеде да се те услуге пружају под условима и на начин којим се спречава појава и преношење болести, а уколико то није могуће, да такве услуге не пружају.

 1. Радне површине, опрема и средства за рад, а нарочито они који се непосредно користе за пружање услуге (чешљеви, пешкири, маказе, кревети, инструменти у козметичким салонима, итд) морају бити обавезно дезинфиковани након сваке употребе. По могућству користити једнократну папирну или пластичну галантерију, а уколико се користи галантерија од тканине (пешкир, заштитни огртачи за кориснике и сл.) обавезно их је користити само за једног клијента.

 1. Отпадни материјал који настане у раду салона покупити и ставити у једну кесу за ђубре коју треба добро завезати, па ставити у још једну кесу и одложити на за то предвиђено место.

 1. Употребљене пешкире и другу текстилну галантерију одложити у посебно одређену кесу, те их на крају радног дана опрати у машини за веш са коришћењем прашка за веш на високој температури.

 1. Коришћење заједничких помоћних просторија као што су кафе-кухиње, собе за пресвлачење, туш-кабине, купатила и тоалети могуће је само уколико је изводљиво да се након сваког појединачног коришћења изврши дезинфекција те просторије.

 1. Радне површине, столице и столови који се не користе често морају се дезинфиковати минимум једном у току радног дана.

 1. Цео салон са свим пратећим просторијама мора свакодневно бити дезинфикован након завршетка радног времена.

 1. У случају сумње да неко од запослених има симптоме заразне болести COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање), одговорно лице салона дужно је да без одлагања удаљи запосленог из просторија салона, са препоруком да се одмах јави Дому здравља – COVID амбуланти.

 1. У случају сумње да неко од корисника услуга има симптоме заразне болести COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање), запослени и/или одговорно лице салона дужни су да упозоре корисника и да га замоле да напусти просторије салона, са препоруком да се одмах јави COVID амбуланти.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП