ДР ИВАН МИЛОЈЕВИЋ: ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ СВЕ МАЊЕ, ФОРМИРАНА СЛУЖБА COVID ДИЈАЛИЗЕ

Све је мање лица заражених коронавирусом у Ћуприји, укључујући и здравствене раднике и све остале пацијенте. Број сумњивих и потврђених случајева из дана у дан опада, и може се рећи да се ситуација полако побољшава – каже др Иван Милојевић, в.д. директора Опште болнице Ћуприја.

“Сада немамо масовне већ само спорадичне случајеве заразе, а доста пацијената се из дана у дан враћа са лечења из клиничких центара и привремених болница. Нагласио бих да стално тестирамо медицинско особље ради сигурности наших запослених и пацијената.”

Осим она два дана када је рад скраћен због тестирања, Одељење хемодијализе ниједног момента није затварано. Новост је само то да смо по налогу Министарства здравља формирали службу COVID дијализе са својим стационарним делом, која је физички потпуно одвојена и налази се на другом спрату – објашњава др Милојевић.

“Међу пацијентима имамо корона позитивне који су лечени у терцијарним установама, и они по повратку оданде настављају са дијализом под посебним условима све док не добију негативан налаз на вирус. НА овај начин радимо од пре два дана, а помоћ у томе нам пружају нефролози из целе Србије. Прилагођавамо се новим околностима, али све функционише како треба.” 

На питање откуд се коронавирус појавио на нашем Одељењу хемодијализе не може се дати прецизан одговор. Више је разлога како и зашто се корона појављује у било којој популацији. Пацијенти на дијализи све време живе у својим домовима са другим члановима породице, а доста њих се санитетом довози у Ћуприју из других поморавских градова – одговара в.д. директора ћупријске болнице.

“Они се сви третирају на прописан начин уз максимални опрез, а заиста је незахвално тврдити да ли су се заразили у болници, у санитету или код куће. Мој захтев је био да се тријажа тих пацијената врши од стране техничара из установе чијим санитетом се превозе, као што је то случај у нашој COVID амбуланти Дома здравља. Читав поступак се затим понавља на уласку у дијализни простор, а ми одмах тестирамо све пацијенте који показују и најмање знаке потенцијалне заражености коронавирусом. Такви пацијенти терапију примају у изолационим салама Одељења хемодијализе”, закључио је др Иван Милојевић.

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП