СЕВЕРОИСТОЧНА КУЛА

Завод за заштиту споменика културе из Крагујевца наставио је археолошке радове на локалитету Хореум Марги. У овој фази радова циљ је открити бедеме североисточне куле и читав комплекс конзервирати и припремити за презентацију јавности – рекла је археолог Марија Каличанин Крстић.

Значај Хореум Маргија као културно историјског добра је велики, јер представља четврти римски град на територији Србије. Обитавао је на простору ушћа Раванице у Велику Мораву, од другог до четвртог века, и био значајно и сигруно место на раскрсници путева, којим су пролазиле легије, јер је служио смештај хране – зато су га Римљани звали “Житница Мораве” – рекла је Марија Каличанин Крстић.

Завод за заштиту споменика културе из Крагуејвца је већ три године на локлаитету Хореум Марги. Иако је основна фаза завршена, а целокупан археолошки материјал обрађен и предат ћупријском музеју, на локалитету има још доста посла, јер постоји стална потреба за анализама, тражењем аналогија, документовањем и слично. То је трајни посао који значај овог археолошког локалитета изискује од нас – закључила је Марија Каличанин Крстић.

Очекујем да североисточна кула, када је будемо реконструисали, постане нови симбол Ћуприје – нагласио је директор музеја “Хореум Марги Равно” Новак Новаковић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП