СПАСОВДАН НА ВЕЗИРОВОМ БРДУ

Сечењем славског колача и традиционалном литијом кроз винограде Везировог брда, свечари Светог Трифуна обележили су своју заветну славу, Вазнесење господње Спасовдан. И ове године, литија је кренула од записа у дворишту виноградарске куће на Везировом брду, кроз околне винограде.

Нисмо овде да бисмо мерили чији је виноград већи, грожђе боље а бачве вина и ракије пуније. Ово је лепа традиција која показује, колико је наш народ посвећен узгајању винове лозе и својим заштитницима Светом Трифуну и Спасовдану. За мене, као Јовчанина, ово је велика част – рекао је колачар Бошко Аћимовић. Обележавање Спасовдана увеличали су најмлађи чланови КУД-а Јовац.

Предраг Златановић, члан Удружења виноградара “Свечари Светог Трифуна “ са Везировог брда, је рекао да је дошло време да се виноградарска кућа прошири на објекат који ће виноградарима, али и осталим грађанима Ћуприје, пружати могућности за различите намене. У плану је и изградња једне мање цркве, капелице, која ће служити за верске обреде у време празника – чули смо од виноградара.

Као и сваке године до сада, од 2005, када је виноградарска кућа изграђена, Везировчанима у госте долазе пријатељи из околних градова. Овога пута срели смо групу из Пожаревца.

Виноградари Ћуприје у својој Виноградарској кући обележавају два велика празника, Светог Трифуна, заштитника винограда и виноградара и Спасовдан, своју заветну славу.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП