МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Сваке године, 14. јуна, у земљама широм света обележава се Међународни дан добровљних давалаца крви. Овај догађај служи да се подигне свест о потреби за добровољним давањем крви али и да се ода почаст свим добровољним даваоцима крви који својим несебичним поступком спашавају милионе људи широм света.

Трансфузионе службе омогућавају пацијентима приступ залихама крви у довољним количинама, што представља кључну компоненту ефикасног здравственог система. Глобална тема Светског дана давалаца крви мења се сваке године у знак признања за несебичне појединце који дају крв за њима непознате људе.

Подаци Института за трансфузију крви Србије говоре да се и поред великих напора, и све већег броја добровољних давалаца крви, потребе нашег угроженог становништва и даље не остварују. Због тога је веома битно обележавати овај датум, као дан када ће се посебна пажња усмеравати ка напорима да што више грађана и грађанки добровољно донира крв и спаси хиљаде живота наших сународника.

Црвени крст Ћуприје, у сарадњи са Трансфузијом крви из Ниша, сваког месеца организује акције добровољног давања крви. Поводом Светски дан добровљних давалаца признања су уручена свима који су дали крв 20 и више пута.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП