СРПСКИ УМЕТНИЦИ У ПАРИЗУ – ЉУБАВ КОЈА ТРАЈЕ

Париз, град светлости, град уметности, град авангарде и вековна престоница европске културе одувек је привлачио ствараоце различитих профила. У њему су видели могућност за напредовање, за уздизање своје уметности, за стицање знања – рекла је проф. др Ирина Суботић, историчарка уметности и професорка на Академији уметности у Новом Саду, говорећи о повезаности српских уметника са Паризом на трибини “Српски уметници у паризу – љубав која траје”.

Душан Матић је био један од многобројних српских уметника који су добар део живота провели у Паризу. Матић је из Париза у Србију донео надреализам, покрет који је истицао слободу израза, слободу духа, слободу стварлаштва. У Паризу се Матић нашао у његовом најавангарднијем тренутку. Делић тог Париза Душан Матић је донео у Србију – рекла је професорка Суботић.

На програму 40. “Матићевих дана” у петак је, поред дружења школараца са ћупријским песницима, и отварање изложбе радова приспелих на конкурс “Матићу у част”. Тада ће победнику конкурса бити уручена пригодна награда. почетак је у 20 сати, у галерији музеја “Хореум Марги Равно.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП