ОТВОРЕНИ 40. ЈУБИЛАРНИ МАТИЋЕВИ ДАНИ

Изложбом на градском тргу и трибином “Српски уметници у Паризу – љубав која траје”, почели су 40. јубиларни “Матићеви дани”, традиционална књижевна манифестација у славу академика Душана Матића, који је 1898. године рођен у Ћуприји.

“Матићеви дани” су уткани у наше животе. Они су одраз наше културе и нашег односа према према традицији, у којој књижевност има посебно место – рекао је Јовица Антић, председник општине Ћуприја отварајући 40. јубиларне “Матићеве дане”.

Већ 40 година Ћуприја и Народна библиотека “Душан Матић” одају почаст човеку који је задужио српску књижевност, културу и уметност. Част нам је што је рођен баш овде. Славећи његово име и дело ми му се захваљујемо и упознајемо нове генерације са величином и снагом Матићевог ствралаштва – рекла је Љиљана Ђорђевић, директорка Народне библиотеке “Душан Матић”.

Дугогодишњи председник Удружења књижевника Србије и председник жирија за доделу “Матићевог шала” Радомир Андрић отворио је изложбу “40 година Матићевих дана”, која је постављена на градском тргу.

Овом изложбом Ћуприја се захваљујуе свима који су на било који начин помогли да “Матићеви дани трају. Годинама “Матићеви дани” су постали најзначајнија књижевна манифестација која промовише младост, младе песнике и ствараоце и упознаје их са Матићевим делом – рекао је Радомир Андрић.

Директорка библиотеке Љиљана Ђорђевић уручила је Радомиру Андрићу захвалницу, за све што је у протеклих 40 година учинио на промоцији Ћуприје и “Матићевих дана”.

Ученице ћупријске Гимназије говориле су Матићеве стихове на француском и српском језику, а у уметничком делу програма наступили су глумац Владан Цветковић, у улози Душана Матића и Предраг Качавенда, баритон.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП