СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У ЈАГОДИНИ ЗА ОКТОБАР- МАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЕЛА!

Припадници Министарства унутрашњих послова, Полицијске управе у Јагодини су током октобра 2023. године одржали повољно стање безбедности на територији Поморавског округа.
У том периоду смањен је број кривичних дела у односу на исти период претходне године, стање у области јавног реда и мира је стабилно, без тежих облика нарушавања јавног реда и мира, док је у области саобраћаја евидентиран мањи број саобраћајних незгода али је више лица смртно страдало у саобраћајним незгодама.
На подручју Полицијске управе у Јагодини током октобра евидентирано је 112 кривичних дела што је за 18 дела мање него у истом периоду претходне године.
Смањен је и број кривичних дела са непознатим учиниоцем са 58 дела на 42, од којих је расветљено 26 кривичних дела и остварен је проценат расветљавања од 61,9 процената.
Са познатим извршиоцем евидентирана су 54 кривична дела, а у 16 случајева учинилац је ухваћен на месту извршења.
Од укупног броја кривичних дела извршених на територији Полицијске управе у Јагодини (112), највећи број дела је из области општег криминала- 98, затим привредног криминала- 7, еколошког криминала- 6 и једно кривично дело из области високотехнолошког криминала.
Поднете су кривичне пријаве против 86 извршилаца кривичних дела.
Највећи број кривичних дела су дела против имовине и то 34, а потом дела из области безбедности саобраћаја којих је било 25.
У октобру је евидентирано једно кривично дело тешко убиство- Полицијски службеници Полицијске станице у Параћину ухапсили су седамдесеттрогодишњег мушкарца који је, како се сумња, ножем у породичној кући, усмртио седамдесетједногодишњу супругу.
Током октобра, припадници ПУ у Јагодини су реализовали две веће заплене опојних дрога и једну заплену резаног дувана:
Полиција је ухапсила двадесетшестогодишњу жену и запленила 3,5 килограма материје за коју се сумња да је марихуана спремна за даљу продају.
Такође, ухапшен је и тридесетпетогодишњи мушкарац који је, како се сумња, у околини Крагујевца узгајао канабис, а код којег је полиција пронашла и запленила око 3 килограма материје налик на марихуану и мању количину материје налик на амфетамин.
Такође, у једној заплени одузето је 103 килограма резаног дувана и полиција је ухапсила шездесетшестогодишњег мушкарца из Параћина због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољен промет акцизних производа.
Стање безбедности јавног реда и мира је стабилно. Није евидентиран ниједан прекршај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.
Полицијски службеници Полицијске управе у Јагодини били су ангажовани на свим већим јавним окупљањима и није евидентиран ниједан прекршај по Закону о јавном окупљању.
Такође, није било високоризичних спортских приредби, као ни инцидената на спортским теренима.
У циљу веће безбедности ученика и запослених у школама, oд почетка школске године у свакој школи на територији Поморавља присутан је полицијски службеник и то пре, за време и након извођења наставе.
У току је и пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ који, од 1. септембра у сарадњи са Министарством просвете спроводимо у основним школама.
Саобраћајна полиција је у октобру спровела 5 акција појачане контроле саобраћаја на територији Поморавља.
Укупно је санкционисано 2.603 прекршаја. Алкотестирана су 11.752 возача од којих је 105 санкционисано због вожње под дејством алкохола.
Такође, откривено је 870 прекршаја непоштовања дозвољене брзине кретања возила, 695 прекршаја некоришћења сигурносног појаса и 130 прекршаја непрописне употребе мобилног телефона у току вожње.
У октобру ове године догодило се 27 саобраћајних незгода у којима су погинуле 4 особе, а 37 је повређено. У истом месецу претходне године у 29 саобраћајних незгода погинуле су 2, а повређене 42 особе.
Полицијска управа у Јагодини ће и у наредном периоду настојати да одржи стабилно стање безбедности и очува личну и имовинску сигурност свих грађана.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП