ДРАГОСЛАВЉЕВ ВЕНАЦ

Aкадемик Драгослав Михаиловић рођен је у Ћуприји 17. новембра 1930. године. Више од пола године није са нама, али се његово дело не заборавља. Установа културе Ћуприја, Народна библиотека “Душан Матић” и Гимназија приредили су “Драгослављев венац”, књижевно – драмску трибину, на којој је представљено дело “Поетика приповедања Драгослава Михаиловића”, Милице Кецојевић доценткиње на Филолошком факултету.

Иако су дела Драгослава Михаиловића, од друге половине шездесетих година прошлог века, наилазила на леп одјек у критици и иако је он одавно стекао статус класика српске књижевности, студија „Поетика приповедања Драгослава Михаиловића“ Милице Кецојевић је први темељни аналитички осврт на сва његова прозна дела – ракао је о књизи проф. др Радивоје Микић, знаменити српски књижевни критичар и педагог. О чему год да прича, Драгослав Михаиловић настоји да нам покаже како човек страда, на једној страни, и како се уздиже до оних имагинарних сфера у којима му се указују „небески свирачи“, на другој страни. Имајући све време у средишту свог интересовања оно што се упрошћено зове приповедачки поступак, односно начин долажења до уметничких ефеката, Милица Кецојевић нас је, једном суптилном аналитичким методом, увела у само средиште Михаиловићевог прозног света, показала нам како он гради своје приповетке и романе и како у њих уводи оне садржаје људског живота који књижевном тексту обезбеђују високу вредност. Нема сумње да студија „Поетика приповедања Драгослава Михаиловића“ представља круну проучавања уметничких особина Михаиловићеве прозе – закључио је проф. др Радивоје Микић. О књижевном страваралиштву академика Михаиловића гворили су и др Милена Ђорђијевић из Народне библиотеке Србије и др Марко Аврамовић из Института за књижевност и уметност.

Драгослав Михаиловић нам је оставио непролазна дела. Дуг нас Ћупричана и дуг српске културе према њему је несагледив. Ово је само почетак традиције коју желимо да негујемо у годинама које долазе, у знак сећања на ову знамениту личност – рекао је директор Установе културе Стефан Стаменковић.

Директорка Народне библиотеке Љиљана Ђорђевић је подсестила да, при сваком доласку у Ћуприју, Драгослав Михаиловић никада није пропустио прилику да сврати у библиотеку. Његова дела су већ годинама у врху читаности на одељењу за одрасле Народне библиотеке “Душан Матић” – нагласила је директорка Ђорђевић.

У уметничком делу програма учествовали су ученици Гимназије и Школе глуме Установе културе.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП