СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ТЕРИТОРИЈИ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У ЈАГОДИНИ ТОКОМ ЈАНУАРА 2024. ГОДИНЕ

Припадници Министарства унутрашњих послова, Полицијске управе у Јагодини су током јануара 2024. године одржали повољно стање безбедности на територији Поморавског округа. Смањен је број кривичних дела у односу на исти месец претходне године, стање у области јавног реда и мира је стабилно и без тежих облика нарушавања јавног реда и мира. У области саобраћаја евидентиран је већи број саобраћајних незгода, али је број саобраћајних незгода са настрадалим лицима мањи.

На подручју Полицијске управе у Јагодини током јануара 2024. године евидентирано је 101 кривично дело што је 12,93% дела мање него у јануару 2023. године када је евидентирано 116 кривичних дела. Смањен је и број кривичних дела са непознатим учиниоцем са 39 дела на 37, од којих је расветљено 26 кривичних дела и остварен је проценат расветљавања од 70,27% (у јануару 2023. године расветљена су 23 дела и проценат расветљавања је био 58,97%). Са познатим извршиоцем евидентирано је 59 кривичних дела, а у 5 случајева учинилац је ухваћен на месту извршења.

Од укупног броја кривичних дела извршених на територији Полицијске управе у Јагодини (101), највећи број дела је из области општег криминала- 99, а евидентирано је и по једно кривично дело из области привредног и високотехнолошког криминала. Поднете су кривичне пријаве против 87 извршилаца кривичних дела. Највећи број кривичних дела су дела против имовине, а потом у вези са злоупотребом опојних дрога.

У јануару ове године  је смањен број кривичних дела насиље у породици, евидентирано је 6 кривичних дела, док је у истом периоду претходне године евидентирано 7 кривичних дела. Смањен је и број изречених хитних мера, ове године је изречено 107 мера, а у јануару претходне године 117. Припадници ПУ у Јагодини су реализовали 27 заплена у којима су одузели преко 385 килограма опојне дроге.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Јагодини у сарадњи са специјализованим тимом Управе криминалистичке полиције и Вишим јавним тужилаштвом у Јагодини, су након вишемесечног оперативног рада открили илегалну лабораторију за производњу марихуане и ухапсили двојицу мушкараца из Ћуприје због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и Полиција је у лабораторији пронашла и запленила 812 биљака канабиса и око 12 килограма суве материје за коју се сумња да је марихуана. Полиција је у јануару  ухапсила и мушкарца из околине Прешева у чијем је аутомобилу  пронашла и запленила 127 килограма материје за коју се сумња да је марихуана.

Стање безбедности јавног реда и мира је стабилно. Број прекршаја је већи за 12 прекршаја у односу на исти месец претходне године, али није било прекршаја извршених у групи као ни прекршаја на спортским приредбама. У циљу веће безбедности ученика и запослених у школама, oд почетка другог полугодишта у свакој школи на територији Поморавља присутан је полицијски службеник и то пре, за време и након извођења наставе. У току је и пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ који, од 1. септембра у сарадњи са Министарством просвете  спроводимо у основним школама.

Припадници саобраћајне полиције су у јануару 2024. године  санкционисанли 2.123 прекршаја. Из саобраћаја је искључено 135 возача који су возили под дејством алкохола и 3 возача који су возили под дејством психоактивних супстанци.   Такође, откривена су 904 прекршаја непоштовања дозвољене брзине кретања возила, 522 прекршаја некоришћења сигурносног појаса и 217 прекршаја непрописне употребе мобилног телефона у току вожње.

У јануару 2024. године догодило се 15 саобраћајних незгода у којима није било погинулих, 5 особа је задобило теже, а 13 особа лакше телесне повреде. У истом месецу претходне године у 21 саобраћајној незгоди 8 особа је задобило теже, а 22 особе лакше повреде, а такође није било смртно страдалих.

Припадници ове управе ће, као и до сада, преданим и одговорним радом настојати да и у наредним месецима одрже повољно стање безбедности на територији Поморавља.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП