СТРУКА УПОЗОРИЛА: БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПОЛАКО ПАДА, АЛИ ИМА МНОГО ТЕШКИХ СЛУЧАЈЕВА

Епидемиолошка ситуација у Поморавском округу је неповољна – оцена је медицинског дела Штаба за ванредне ситуације општине Ћуприја. Од почетка новембра епидемиолошка крива расте, а свој врхунац имала је крајем тог месеца – рекао је епидемиолог др Горан Радовановић, директор ЗЗЈЗ “Поморавље” на конференцији за медије одржаној у Општој болници.

Неповољност ситуације диктира велики број активних случајева у популацији Поморавског округа. Само током новембра у Поморављу је тестирано 5 049 особа, од којих је чак 2 586 било позитивно на вирус, док су само у првој половини децембра тестиране 6 742 особе са 2 855 потврђених случајева заразе. У истом месецу, од последица короне преминуло је 46 људи.

Здравствени систем је пренапрегнут. Према последњим подацима у поморавским здравственим установама је 87 радника позитивно на коронавирус, а ако овом броју додамо и оне који се налазе у изолацији, тешко је очекивати да ће здравствени систем успети да одговори свим изазовима уколико епидемиолошка крива задржи овај интензитет или крене узлазном путањом – нагласио је др Радовановић.

У последњих 4-5 дана бележи се благи пад броја заражених у Јагодини, Параћину и Ћуприји, али нам велики број акутних случајева не даје за право да се опуштамо и да мислимо да ће нам бити боље. Благу дозу оптимизма даје проценат позитивности тестираних грађана током децембра који се креће од 30 до 35, у односу на другу половину новембра када је број позитивних у односу на број тестираних особа премашио 50 одсто. Највише забрињава смртност ковид пацијената која је протеклих месец и по дана већа него укупно од почетка пандемије.

Коронавирус није заобишао ни ученике поморавских школа. Највећи број ковид позитивних ученика регистрован је у Јагодини (60), у Параћину 24, у Ћуприји 19, у Свилајнцу и Рековцу по пет, а у Деспотовцу три.

Дом здравља Ћуприја на примарном нивоу ковид пацијенте третира кроз амбуланту и лабораторију. Према речима директорке ове установе др Зорице Ченић, последњих дана приметан је пад броја првих прегледа у односу на поновне прегледе, као и број новозаражених лица.

Поред крвне слике и CRP, у лабораторији се ради и брзи антиген тест, док се узорци за PCR тест у складу са инструкцијама Института “Батут” шаљу ћупријском Заводу за јавно здравље. Од почетка пандемије до данас кроз ковид амбуланту ћупријског Дома здравља прошлоје 4 849 пацијената. Укупан број антиген тестова који су рађени од 20. новембра је 550, а само у првих 16 дана децембра урађено је 350 тестова. Од 18. марта у лабораторију Дома здравља упућенa су 2 732 пацијента, док је од почетка месеца урађено 714 тестова.

Број хоспитализованих ковид пацијената у Општој болници Ћуприја се креће од 100 до 120, колико се бележи и у јагодинској болници. У Параћину се тај број креће од 60 до 70 пацијената. Како је ћупријска болница регионалног типа све више је хоспитализованих из околних градова – наводи др Слободан Гајић, директор Опште болнице.

Ради се о пацијентима са тешком клиничком сликом, са обостраном упалом плућа, веома често и са поремећајима других функција типа коагулације крви и поремећајима бубрежне функције. Тренутно је од 460 опредељено 125 места, од чега су 22 места у јединицама интензивне неге са 14 фиксних и пет мобилних респиратора. Тренутна заузетост је стопроцентна. Додатно забрињава повећана смртност пацијената са респираторном слабошћу и сумњом на ковид 19 инфекцију. У последња 24 сата умрло је њих осморо.

У Општој болници Ћуприја тренутно је коронавирусом заражено 27 запослених –  девет лекара, 15 медицинских техничара и троје немедицинских радника. Према речима др Гајића, трећина болничких ресурса ради у нековид условима. Третирају се хитни случајеви и малигна стања, а несметано функционишу Служба ургентне медицине, оперативни програм за хитне случајеве, гинекологија и интернистичке службе.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП