СТУПИЛА НА СНАГУ ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА О ИЗМЕНИ ЗАКОНА О ПОРОДИЉСКИМ ПРАВИМА

Министарство за бригу о породици и демографију и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутила су општинским и градским управама, појашњење Инструкције која се односила на поступак остваривања права на накнаду зараде за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета.
Према појашњењу Инструкције упућене 22. фебруара ове године, одлуком Уставног суда од 14. фебруара ове године, члан 13. став 1. Закона о финансијској подршци породици са децом гласи: “Основица накнаде зараде, односно накнаде плате за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета, за лица из члана 12. овог закона, утврђује се на основу збира месечних основица на који су плаћени доприноси на примања која имају карактер зараде, за последњих 18 месеци који претходе првом месецу отпочињања породиљског одсуства.”
Како је Одлуком Уставног суда дошло до измене члана 13. став 1. Закона о финансијској подршци породици са децом, потребно је преизпитати по службеној дужности сва решења којима је одлућено о праву на накнаду зараде, односно накнаду плате за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета,а која нису коначна и правоснажна.
Корисници права којима је решење достављено почев од 19. априла 2019. могу поднети, уколико сматрају да им је повређено право, захтев за измену појединачног акта , које је коначно и правоснажно. Рок за подношење наведеног захтева је шест месеци од дана објављивања одлуке Уставног суда., тј. до 14. августа 2024. године

Click to access instrukcija-odluka-Ustavnog-suda-februar-2024.pdf

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП