СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА – САЧУВАЈМО ХУМАНОСТ!

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2024. години, ове године биће обележена под слоганом “Сачувајмо хуманост”. Кампања обележавања Светског дана и Недеље Црвеног крста има за циљ да повеже људе кроз једноставна дела хуманости и позове и подсети наше суграђане да могу својим гестом, делом и добром вољом учинити свет хуманијим и бољим местом за живот.

Црвени крст Ћуприје, бројним активностима, током читаве године, промовише један од основних постулата ове организације, а то је хуманост. Кроз бројне акције, обуке и кампање, ова организација доприноси стварању сигурнијег и хуманијег друштва, где се поштује право на здравље, сигурност и достојанство сваког појединца.

-Континуирани рад на пружању хуманитарне помоћи, оспособљавање грађана за пружање прве помоћи, учествовање у акцијама промоције и заштите здравља, само су неке од активности које се на локалну спроводе током године. Као и небројано пута до сада, редовно се одржавају акције добровољног давања крви, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Нуш, а у просеку око 40 давалаца крви одазове се оваквим акцијама, од којих су многи драгоцену течност дали више од 50 пута, каже Слађан Младеновић, секретар ОО Црвеног крста Ћуприја.

И у најтежим периодима, Народна кухиња која функционише у оквиру Црвеног крста Ћуприја није престајала са радом. Тренутно, ову услугу користи 500 лица, а локална самоуправа из буџета општине Ћуприја за народну кухињу у овој години издвојила је пет милиона динара.

-У оквиру обележавања Недеље Црвеног крста, Црвени крст Ћуприје и ове године, реализоваће и традиционалну акцију “Пакет за новорођену бебу”, а поклон пакете добиће све бебе рођене у Недељи Црвеног крста, од 8. до 15. маја. На конкурс Црвеног крста Србије “Крв живот значи”, ове године одазвао се велики број ученика ћупријских основних и средњих школа, који су на креативан начин скренули пажњу на важност добровољног давалаштва крви, као највећег доказа личне хуманости сваког појединца. Ове године, другу награду на републичком конкурсу освојила је ученица Петра Бранковић из Ћуприје, а поред ње, Цревени крст Ћуприје, на пригодној свечаности наградиће и осталих 27 ученика, који су ове године учествовали на конкурсу, додао је Слађан Младеновић, секретар ОО Црвеног крста Ћуприја.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП