ТЕХНИЧКА ШКОЛА ЋУПРИЈА : НАКОН ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА ЛАКШЕ ДО ПОСЛА

Откако је пре неколико година у нашој земљи започело школовање које подразумева дуални систем образовања, велики број ученика одлучио се да приликом избора школе коју ће уписати одабере баш неки од смерова који омогућавају лакши и бржи долазак до посла. Једина образовна установа у нашем граду, која ученицима нуди, школовање кроз рад јесте Техничка школа, која ће ове године поред стандардних четворогодишњих смерова у подручју рада саобраћаја, уписати ученике на трогодишња занимања која ће бити у дуалном образовању, каже Јелена Бизетић Маљковић, директорка Техничке школе, и додаје да након завршеног четворогодишњег школовања, ученици ове школе имају проходност уписа на више од 90 одсто укупног броја факултета и високошколских установа у земљи.

Техничка школа у школску 2023/24. годину уписаће пет одељења у три подручја рада, саобраћај, машинство и обрада метала и шумарство и обрада дрвета. у подручју рада саобраћај уписаћемо три одељења, 30 ученика на смеру техничар друмског саобраћаја, у оквиру ког ученици остварују право на бесплатну обуку и полагање за Б категорију, једно одељење са 30 ученика на смеру техничар за логистику и шпедицију, у оквиру ког ученици имају полагање за виљушкар и једно одељење возача моторних возила у оквиру ког ученици имају полагање за Б и Ц категорију.

Од септембра наставу ће слушати и ученици у трогодишњим смеровима у два подручја рада, машинство и обрада метала и шумарство и обрада дрвета.

У подручју обраде дрвета, биће уписано једно комбиновано одељење, 15 ученика на смеру оператер израде намештаја и исто толико ученика за смер столара. На смеру обрада метала, такође ће бити уписано једно комбиновано одељење, где ће се ученици школовати за индустријског механичара и браваре завариваче. Када говоримо о дуалном систему образовања, треба напоменути да већ неколико година, наша школа има одличну сарадњу са компанијама које гравитирају на подручју наше општине и на основу чијих потреба за одређеним профилом производног занимања ми формирамо одељења, појашњава директорка Техничке школе.

Велику подршку у промоцији и реализацији програма дуалног образовања, пружа и општина Ћуприја, па ће тако ове године ученици који похађају дефицитарни занимања у дуалном систему, а који испуњавају услове конкурса, моћи да остваре право на стипендију. Стипендија у износу од 8.000 динара исплаћиваће се у трајању од 10 месеци, а прва исплата очекује се новембра месеца. Конкурс је отворен до 1. октобра, што значи да ће право да конкуришу за стипендију имати и ученици коју су ова дефицитарна занимања уписали у другом уписном року или су пак 1. септембра одлучили да пређу у неко од ових одељења Техничке школе у Ћуприји.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП