ТЕХНИЧКА ШКОЛА УЧЕСНИК ПРОЈЕКТА “ЗАЈЕДНО КА СРЕДЊОЈ ШКОЛИ”

У оквиру пројекта ”Заједно ка средњој школи-подршка ученицима из осетљивих група при преласку из основне у средњу школу”, у домену међушколске сарадње, гости Техничке школе у Ћуприји били су ученици и наставници Техничке школе из Књажевца и Машинско-електротехничке школе из Бора. Ове образовне установе, већ четврту годину за редом учесници су пројекта који треба да дoпринeсe пoвeћaњу брoja учeникa из oсeтљивих групa кojи нaстaвљajу oбрaзoвaњe нa срeдњoшкoлскoм нивoу. Данашњим радионицама из области каријерног вођења и саветовања и занимљивој радионици Симулације утицаја алкохола и психоактивних супстанци на понашање у саобраћају, где су учесници могли да испробају тзв. “пијане наочаре” присуствовало је око 30-ак ученика из све три средње школе.-Крoз oвaj прojeкaт нaстaвници ћe бити oснaжeни зa плaнирaњe и пружaњe пoдршкe учeницимa из oсeтљивих групa, како да се определе за право занимање и на који начин да даље надограђују своју прoфeсиoнaлну oриjeнтaциjу, каже Слободанка Илић, психолог у Техничкој школи.

Ученицима се пружа подршка на различите начине, од куповине уџбеника, организације тзв. Транзиционог клуба и пружања вршњачке помоћи у учењу, организације различитих радионица у домену превенције насиља, едукације вршњачких медијатора, па све до активности на унапређењу компетенција наставника кроз обуке и семинаре, а све са циљем унапређивања квалитета наставе, као и у области каријерног вођења и саветовања у којима се ученицима пружа подршка да се идентификују са одрђеним образовним профилом, да пронађу свој пут након завршетка школовања и или уколико су направили погрешан избор, да им се помогне да направе алтернативни, додаје Слободанка Илић.

Наташа Јанкулоски, наставница стручних, економских и туристичких предмата Техничке школе из Књажевца и координатор пројектног тима каже, да је овај пројекат помогао ученицима који су донекле били “невидљиви” за систем, да им се пружи подршка на различите начине, како би исказали све своје потенцијале, и додаје да је оваква врста међушколске сарадње, добра прилика да се изнесу сви изазови и позитивна искуства из пројекта.

-Овај пројекат је помогао да ученици коју су били “невидљиви” за систем постану видљиви и да им се пружи подршка на различите начине. Реакције ученика су веома позитивне нарочито када им пружите могућност да координирају неке активности, да воде неке радионице и све им то даје додатну мотивацију за даим напредовањем и у току школовања и касније у животу.

Пројекат “Заједно ка средњој школи – Подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу“ спроводи Центар за образовне политике у сарадњи са Дечијом фондацијом Песталоци и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а у протекле четири године, у пројекат је укључено 20 основних и средњих школа из десет локалних самоуправа из целе земље.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП