ТРЕЋА СРЕЋА ЗА ИНОВАТОРЕ У СРБИЈИ – ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ГРАНТОВЕ ДО 100.000 ДОЛАРА

Домаћи иноватори могу да се пријаве за бесповратна средства у износу и до 100.000 долара. StarTech програм отворио је трећи годишњи конкурс намењен неформалним тимовима, стартаповима, микро, малим и средњим предузећима, који желе да уложе новац у развој иновативног производа, излазак на домаће и инострано тржиште или трансформацију пословања увођењем нових технологија.
Конкурс је отворен до 3. маја и сви заинтересовани у наредних месец дана могу да затраже и подршку у припреми бизнис плана и пријаве, а добитници грантова биће познати у октобру. StarTech програм је пројекат компаније Philip Morris, вредан пет милиона долара, који спроводи НАЛЕД, уз подршку Владе Србије.
– Драго ми је што сам данас овде да заједнички промовишемо трећи круг позива за StarTech програм и да се захвалим Philip Morris и НАЛЕД-у на фантастичној иницијативи која је у потпуности на линији онога што је визија и жеља Владе и што у последњих шест, седам година радимо. Дигитална транформација је један од кључних приоритета Владе Србије. У нашој земљи тренутно раде четири научно-технолошка парка у којим послује 200 стартапова. Капацитети су нам попуњени и кре
емо у проширење, спреман је пројекат за нау
но-технолошки парк у Крушевцу и иновациони дистрикт у Крагујевцу, у склопу кога ће бити и научно-технолошки парк. Иницијативе од приватног сектора, каква је ова од ПМИ-а, су значајне као подршка за реализацију овог циља – рекао је министар за информисање и телекомуникације Михаило Јовановић на представљању конкурса.
На лансирању новог трећег конкурса StarTech говорила је и сениор менаџерка корпоративних послова у компанији Philip Morris International Драгана Вујко.
– Ми смо као компанија препознали да су наратив и приоритети Владе Србије у потпуности комплементарни са стратешким опредељењем Philip Morris . Србија има амбицију да трансформише економију и већ је у томе направила значајне помаке, док наша компанија предводи трансформацију засновану на науци и из традиционалне компаније у претходној деценији постали смо иновативна технолошка компанија – рекла је Вујко и додала да овај пројекат није само грант шема, већ много више од тога.
– Лабораторија иновативних јавних политика коју је НАЛЕД основао у оквиру пројекта има за циљ да помогне Влади да спроведе неке од мера које це унапредити иновациони екосистем и драго нам је да смо препознати као поуздан партнер у тим напорима – истакла је Вујко.
Директорка Центра за четврту индустријску револуцију Јелена Бојовић истакла је да је обавеза и државног и приватног сектора да улажу више у иновације.
– Наш центар, који је Влада Србије основала пре годину дана, ради на на повезивању и умрежавању, те излагању страном тржишту. Верујем да у овом домену можемо сви заједно да радимо, те да организјемо представљање наших иноватора у сарадњи са Светским економским форумом – додала је Бојовић.
Да пласирају свој производ на америчко тржиште и добију све дозволе, уз помоћ StarTech гранта, већ је пошло за руком компанији HerbElixa, која производи препарат против хеликобактерије, и представила се на овом догађају. Путем иностраног тржишта надају се да ће ускоро кренути и из компаније Golden Bee који прозовде кошницу за кућне услове, а на прошлом конкурсу су добили грант који ће им омогућити да имају серијску производњу.
Пропозиције конкурса
Директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић истакао је да иноватори могу да аплицирају за грантове од 15.000 до 100.000 долара. Осим новца, корисници грантова моћи ће да рачунају и на 1.000 сати менторске подршке за регистрацију патената, подршку изласку на нова тржишта, правне савете и др.
У оквиру ЛОТ-а 1 намењеног стартаповима и бизнисима основаним пре 2021. могуће је добити грантове од 15.000 до 25.000 долара у циљу развоја иновативне идеје (уз суфинансирање од 10%). ЛОТ 2 доноси грантове од 25.000 до 50.000 долара (уз суфинансирање од 20%) за микро, мала и средња предузећа основана најкасније до краја 2020. за пласирање производа на тржиште или дигиталну трансформацију пословања. Фирме из сектора ММСП могу да аплицирају и за ЛОТ 3 уколико планирају нова запошљавања и излазак на инострано тржиште, за шта ће добити бесповратна средства од 50.000 до 100.000 долара (уз суфинансирање од 30%).
Информације о програму, условима и документацији за учешће, апликанти могу да нађу на интернет сајту www.startech.org.rs, као и путем контакт центра на адреси info@startech.org.rs i broju 0800 000020.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП