ФОЛКЛОР РАЗВИЈА ДРУШТВЕНИ ЖИВОТ У СЕЛУ

Постојање фолклорних ансамбала на селу је изузетно важно јер је то често једина активност намењена деци у сеоским срединама. Још је важније што деца и млади на тај начин упознају и чувају културни идентитет свог народа. После неколико покушаја формирања КУД у Јовцу, захваљујући истрајности деце и младих из Јовца, Остриковца и Дворице да у свом селу добију фолклорни ансамбл, у најскорије време биће формирано ново КУД Јовац, које већ сада броји око 60-ак чланова. Највише је најмлађих, претежно основаца који марљивим радом на пробама, најбоље исказују ентузијазам али и озбиљност у приступу фолклору.
Фолклор је и веома добар спој културе и спорта, поред тога што деца науче нешто о нашој традицији, песмама, народним ношњама, обичајима они се у исто време рекреирају. Те вежбе које ми радимо у току загревања, а и наше народне игре су веома погодне за развој деце и јачање тела”, каже Милан Младенивић, уметнички руководилац будућег КУД Јовац.

Тренутно функционишемо као један дечији ансамбл, који ће бити преиначен у два дечија и у плану је оснивање и извођачког ансамбла са старијим играчима. Поред дечјег фолклорног састава планирамо да у наредном периоду онујемо и певачку групу као и народни оркестар. Оно што нам предстоји у наредним данима је организовање оснивачке скупштине КУД , на којој ће бити донет статуд фолклорног друштва и програм и план рада.

Како већ сада могу да се похвале великим интересовањем и бројношћу својих чланова, те идеалним условима за рад које су добили у сеоском Дому културе, јовачки фолклораши већ праве планове за будуће наступе и организацију локалне фолклорне манифестације.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП