ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ

Мотоциклисти имају преко 50 пута већу вероватноћу да доживе саобраћајну незгоду у односу на остале учеснике у саобраћају,  наводи се у истраживању које је објавила републичка Агенција за безбедност саобраћаја. У сарадњи са овом агенцијом, Савет за безбедност саобраћаја општине Ћуприја организовао је тренинг безбедне вожње за мотоциклисте.

Својствена свим моторизованим двоточкашима је  такозвана самообука, и када је реч о младима, старијима, али и када је реч о инструкторима који обучавају полазнике, а самообука је основни фактор ризика страдања возача двоточкаша – рекао је Иван Бојовић, који је у Агенцији за безбедност саобраћаја задужен за моторизоване двоточкаше.

Едукација је примарна. Моторизовани двоточкаши су мање видљиви од возача аутомобила, али брзина није главни фактор ризика страдања, већ недовољна обука односно самообука. Зато је наш циљ да побољашамо И деукацију самих инструкотра – нагласио је Иван Бојовић. Само навежбани мотоциклисти, односно возачи моторизованих двоточкаша, они који добро познају карактеристике свог мотоцикла, након темељене обуке на полигону, знаће правовремено да реагују. Тиме спашавају свој и животе других учесника у саобраћају.

Тренинг се састоји искључиво од полигонских вежби, како би полазници добро упознали свој мотоцикл, радили различите манипулације у месту и у покрету, и увежбавали радње које су им неопходне да би били безбедни и самостални учесници у саобраћају, али и да би сагледали опасне ситуације – речено је на тренингу.

Општина Ћуприја је препозната као једна од ризичних, када је у питању однос броја моторизованих двоточкаша и броја становника – рекао је Иван Бојовић.

Савет за безбедност саобраћаја општине Ћуприја континуирано ради на побољшању безбедности саобраћаја, од едукације најмлађих, преко бициклиста, до двоточкаша и аутомобиле. Зато смо себи поставили високе критеријуме који имају за циљ да у наредних неколиоко година дођемо до нулте толеранције, када је у питању страдање свих учесника у саобраћају – рекао је Бобан Златановић, члан Савета за безбедност саобраћаја.

Домаћин скупа била је Ауто школа  и полигон „Локи“.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП