ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2024. – ВЕЧЕ ДУХОВНЕ И СВЕТОВНЕ МУЗИКЕ

Концертом Хора Цркве Светог Ђорђа и Aлексиначког мешовитог xорa Шуматовац, у Ћуприји су званично отпочеле Видовданске свечаности. Овогодишња манифестација уприличена је поводом 635. годишњице од Косовског боја, а седмодневни програм обиловаће бројним културним манифестацијама, које ће по својој форми чинити својеврсни омаж овом за Српски народ веома важном празнику, који нас подсећа на важност очувања националног идентитета и дужност да своје вредности и традицију преносимо будућим поколењима, истакла је у поздравном говору Јелена Ђулинац , председница општине Ћуприја.

-Морамо наћи мир у себи, мир међу људима и сачувати мир у нашој заједници. Управо таква је наша Ћуприја. Нек ови свети и духовни дани који су пред нама донесу мир свима, а нарочито Видовдан који нас и световно и историјски обавезује, да се сећамо и да будемо поносни на нашу прошлост, али истовремено нас инспирише да градимо бољу будућност.
Концерт је одржан у порти цркве Цркве Светог Ђорђа, а публика је готово сат времена уживала у маестралном хорском појењу и извођењу најлепших композиција српске традиционалне музике из различитих епоха.

Хор цркве Светог Ђорђа наредне године слави велики јубилеј, три деценије постојања и рада. Хор броји око 20-ак чланова, од којих су већина чланови и Градског хора “Марги”.

– Репертоар хора прилагођен је овој великој светковини, па ћемо тако, поред духовне музике, коју изводимо на литургијама, извести композиције српских композитора и једну од најлепших песама Доситеја Обрадовића, заједно са нашим пријатељима из Алексинца. Оно што радује, то је да се последњих година црквеном хору прикључио велики број младих певача, што свакако утиче на континутитет постојања и рада хора, каже Александра Вујичић, чланица хора.

Aлексиначки мешовити xор “Шуматовац”, један је од најуспешнијих, најтрофејнијих и засигурно један од најстаријих хорских ансамбала у Србији. Основан је 1887. године са циљем да промовише културне вредности и у основи негује традиционално хорско певање и црквену музику, каже Димитрије Голубовић, диригент хора.
-Репертоар хора сачињен је од дела духовне и световне музике српских композитора, као и обрада популарних нумера домаће и светске музике, што даје могуцћност велике разноврсности реализације уметничких програма. У својој биографији хор је забележио низ успешних целовечерњих концерата и гостовања, а веома смо поносни на учешће на великом Сретењском концерту у Алексинцу, на коме су нам гости били управо чланови хора цркве Светог Ђорђа из Ћуприје.

Концерт је приведен крају заједничким извођењем химне Востани Сербије, коју је написао Доситеј Обрадовић, а од чијег настанка се ове године навршава 220. годишњица.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП