ТУ, ОКО НАС – ШКОЛА ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ

Школа за музичке таленте је свеприсутна и већ 50 година је део наше свакодневице. Њени ученици навикли су нас на награде где год да наступају. Они то доживљавају као редовне активности. И нису само награде у питању. Наступи на многобројним престижним фестивалима, сами по себи су велики успех. Вероватно због тога олако прелазимо преко свих признања које ови млади музичари добијају. Само они знају колико су труда и рада у задовољство успешног наступа уложили. Њихове резултате деле професори и руководство школе. Зато им треба посветити више пажње.

Последњи успех забележен је на мађунородном такмичењу “Јене Хубај”, у Будимпешти. Другу награду у Ћуприју су донеле Александра Ђокоћ и Бојана Шеровић, виолинисткиње које вредно раде са својим професорима Милицом и Драгутином Младеновић.

Прво полугодиште обично бива обележено концертима, не толико наступима на такмичењима – рекла је директорка Данијала Јовић. Она је истакла два, а затим још два наступа у галерији Српске академије наука и уметности, ове године, што је привилегија која је припала само Школи за музичке таленте.

Ученици ШМТ наспупили су на позив Коларчеве задужбине, на меморијалном концерту у част Андрије Чикића, момка који је један од страдалих у трагичним догађајима, почетком маја у ОШ Владислав Рибникар. На концерту су наступила оба оркестра школе, са укупно 45 ученика.

Директорка Јовић је најавила неколико концерата ученика школе до краја ове и почетком следеће године. Први у низу је 5. децембра, на Факултету музичке уметности, када ће са оркестром факултета наступити млађи ученици. Виолинисткиња Александра Ђокић ће бити солиста а пратиће је Симфонијски оркестар факултета – рекла је Данијела Јовић и нагласила да је у питању концерт поводом 50 година ФМУ и исто толико година сарадње са ШМТ. Факултет музичке уметности у Београду наградио је Школу за музичке таленте захвалницом за изузетне заслуге и допринос раду факултета.

Следећи концерт је 7. децембра, у простору ШМТ, због реновирања концертне сале у ОМШ “Душан Сковран”. Сарадница ШМТ Маја Леру доводи пијанисткињу, победницу такмичења краљице Елизабете у Бриселу. Наступ је доворен уз помоћ амбасада Белгије, Швајцарске и Шпаније, тако да ће почетком децембра Ћуприја и ШМТ бити домаћини читавом дипломатском кору – рекла је директорка Јовић.

У сарадњи са руском амбасадом, на позив првог секретара амбасаде, током децембра, ученици Школе за музичке таленте наступиће у Руском дому, у Београду. Тај наступ је драгоцен јер желимо да започенемо сарадњу са “Гњецина универзитетом”, чији ће студенти тада свирати са нама – рекла је директорка Јовић.

То је Школа за музичке таленте. И док смо разговарали са директорком Јовић, поред нас су пролазили малишани, не старији од седам година, који су поносно ходали ходницима ове установе, као да знају да ће већ сутра, из њих отићи у свет, проносећи име Школе за музичке таленте из које су потекли.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП