У БОЛНИЦИ ВИШЕ ПРИЈЕМА НЕГО ОТПУСТА КОВИД ПАЦИЈЕНАТА

Последњих месец дана више је пријема него отпуста, а број ковид пацијената који се налазе на болничком лечењу не смањује се испод 120 – упозорава заменик директора Опште болнице у Ћуприји др Иван Милојевић.

Не могу да кажем да се ситуација у последње две недеље значајно променила на боље. Поред свакодневних пријема нових пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, не смањује се ни број првих прегледа у болничкој ковид амбуланти где се дневном нивоу прегледа више од 50 људи – каже др Милојевић.

Пријем на болничко лечење врши се према јасним критеријумима протокола о лечењу ковид пацијената. Тај протокол између осталог подразумева хоспитализацију особа са барем средње тешком клиничком сликом, и наши лекари га се строго придржавају. Већ неко време међу ковид пацијентима преовлађује радно способно становништво млађе од 50 година, а нажалост, код њих није редак ни смртни исход.

У болници су до сада на лечењу задржана два пацијента код којих су се симптоми болести јавили два дана након ревакцинације. У више наврата сам говорио да након примљене друге дозе вакцине мора да прође минимум три недеље како би организам створио антитела и отпорност на вирус. Људи морају да схвате да је вакцина за сада једино средство које имамо у борби против ковида-19 – нагласио је др Милојевић.

Стварање антитела је процес. Ви најпре у виду вакцине добијете умртвљен вирус, а затим организам, захваљујући томе што је дошао у додир са вирусом, почиње да активира свој одбрамбени механизам. Пропратна температура, болови у телу, све је то нормално јер тог тренутка ваше тело производи антитела како би вас заштитило од вируса, али му треба времена. Није случајно што се вакцина против сезонског грипа прима негде у новембру, да би вас заштитила током зиме.

На нашим одељењима тренутно лежи 136 нон ковид пацијената, који добијају сву неопходну негу јер болница мора да функционише упркос пандемији и паралелно са пандемијом. То захтева додатни напор и ангажман људства али је апсолутно неопходно – каже др Иван Милојевић.

Дошло је до пораста броја нон ковид пацијената, али то значи да су људи правилно схватили препоруке да се за озбиљна обољења јаве лекару и да се не обазиру на то што је у току пандемија коронавируса. Нон ковид пацијенти подједнако морају да се лече, јер жалосно би било да дође до смртног исхода само зато што је нека болест занемарена због ковида.

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП