У КОВИД СИСТЕМУ ОСТАЛО САМО ИНФЕКТИВНО ОДЕЉЕЊЕ, ФОКУС НА ЛЕЧЕЊУ ОСТАЛИХ ПАЦИЈЕНАТА

Епидемиолошка ситуација у Ћуприји је стабилна. У ковид систему Опште болнице је само Инфективно одељење на коме се тренутно лечи петоро пацијената – изјавио је др Иван Милојевић, заменик директора те здравствене установе.

Инфективно одељење има посебан део само за ковид пацијенте, а с обзиром да се њихов број доста смањио може се рећи да се стање полако смирује. Сва остала одељења која су била убачена у ковид систем наставила су са редовним радом.

Кроз нашу ковид амбуланту дневно прође до пет пацијената. Упозорио бих, међутим, на повремено стварање такозваних “џепова” заразе, односно групног заражавања које најчешће укључује чланове исте породице и слично, а које је и даље присутно у поморавским градовима. То значи да упркос релаксацији мера никако не треба да дође до њиховог непоштовања. Напротив, прва ствар је лична одговорност, а затим вакцинација – нагласио је др Милојевић.

Могућност масовних окупљања ће сигурно са собом донети непоштовање држања физичке дистанце и ношења маски. Једини начин да епидемија не ескалира поново, као што нам се већ десило у два наврата, је вакцинација. У Ћуприји је вакцинисано преко 50 процената становништва и то улива наду да ћемо ово лето провести без већих епидемиолошких скокова.

Општа болница се вратила нормалном раду. Сада морамо да се посветимо нон ковид пацијентима који су све ово време избегавали да иду код лекара чувајући се од епидемије, па се последично повећао и број амбулантних прегледа и број хоспитализација. Наравно, сваки пацијент мора да прође прописану процедуру тестирања – наглашава заменик директора Опште болнице.

Пре било каквог прегледа ради се антигенски тест, а томе служе изолационе собе на сваком одељењу. Ако је тест негативан, приступа се прегледу и даљем третирању пацијента. То је устаљена пракса и остаће на снази до краја епидемије.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП