У ОВОМ НАЛЕТУ ЕПИДЕМИЈЕ ИМАМО МЛАЂЕ ПАЦИЈЕНТЕ СА ЛАКШОМ КЛИНИЧКОМ СЛИКОМ

COVID амбуланта Дома здравља у Ћуприји није престајала са радом ни током паузе између два налета коронавируса. Број пацијената који се тренутно јављају на дневном нивоу је нешто мањи у односу на претходне две недеље, када је кроз њу пролазило око 40 грађана дневно – каже Дијана Стефановић, докторка у COVID амбуланти ове установе.

 Код нас најчешће долазе особе које од симптома имају суви повремени кашаљ, болове у грлу, температуру, губитак чула мириса и укуса. У амбуланти се обавља комплетан преглед који подразумева мерење температуре, слушање плућа и срца, те лабораторијске анализе, а затим се пацијент упућује у Општу болницу на рендгенско снимање плућа – објашњава др Стефановић.

 По протоколу све њих шаљемо у болницу да им се уради рендген плућа, а када се врате са снимком, уколико клиничка слика то захтева овде заказујемо и PCR тестирање на коронавирус. У COVID амбуланту се у овом налету епидемије јављају углавном млађи пацијенти са лакшом клиничком сликом.

Према речима др Дијане Стефановић, од укупног броја прегледаних пацијената отприлике половина бива задржана у Општој болници на даљем испитивању. Када су у питању деца процедура је слична, с тим да њих у складу са узрастом прво прегледа лекар из Дечијег или Школског диспанзера, а затим се по потреби снимају плућа и ради PCR тест.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП