УСВОЈИ, НЕ КУПУЈ!

Треће суботе у августу у целом свету се обележава Међународни дан напуштених животиња. Овај дан испрва се обележавао 4. априла, али група холандских активиста сматрала је да проблем напуштања животиња и недаће са којима се суочавају живећи на улици заслужују још један датум у календару.

Процењује се да око 75 одсто светске популације паса и мачака нема свој дом, те да се могу окарактерисати као луталице – било зато што су рођени на улици или зато што их је власник избацио.

Мислим да многи не разумеју значење појма одговорно власништво. Ако у својој кући или дворишту чувате неку животињу, то са собом повлачи неке обавезе и поштовање прописа у које пре свега спадају чиповање, вакцинација против беснила и стерилизација – каже Јасмина Маринковић из Удружења за заштиту животиња “Равно-Штит” из Ћуприје.

Стерилизација је основно средство за смањење броја напуштених животиња јер спречава проблем нежељених младунаца са којима власник не зна шта би. Осим тога, незванични подаци говоре да се захваљујући стерилизацији, коју сада у нашој општини финансира локална самоуправа, број уједа паса и мачака луталица у Ћуприји преполовио – истиче Јасмина Маринковић.

Честа дилема власника паса и мачака је да ли женкама треба дозволити да се једном окоте пре него што их се стерилише. Под нормалним околностима је лепо допустити да се женка оствари као мајка, али на тај начин се само доприноси пренамножености и стално се вртимо у круг. Ми као општина нажалост не можемо себи да приуштимо тај луксуз, и зато не смемо бити сентиментални када знамо да је једино решење за смањење броја луталица масовна стерилизација и уличних и власничких животиња.

Стерилизација паса и мачака у Ћуприји од прошле године је потпуно бесплатна. Све што је потребно урадити да бисте остварили ово право јесте да контактирате Удружење “Равно-Штит”, које ће вас даље упутити на неког од ветеринара који обављају ову интервенцију. Имајте у виду само то да је број бесплатних стерилизација у току једног месеца ограничен.

Удружењу за заштиту животиња “Равно-Штит” потребни су волонтери који ће помагати у збрињавању уличних животиња, али исто тако и удомитељи који ће, уместо да купе, кућног љубимца набавити усвајањем. Како истичу у удружењу, уколико се одлуче за усвајање удомитељи ће добити животињу која је стерилисана, вакцинисана, очишћена од паразита и чипована.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП